Начало / България / Експериментът на Исабел Алиенде „Игра на Изкормвач“ излиза до дни на български език

Експериментът на Исабел Алиенде „Игра на Изкормвач“ излиза до дни на български език

До дни на български език ще излезе една от най-скандалните книги на чилийската писателка Исабел Алиенде – „Игра на Изкормвач“. Преди месеци творбата предизвика сериозна дискусия по света, след като самата писателка призна, че е експериментирала в жанра, нарече собственото си произведение „шега“ и заяви, че определено не е фен на този тип литература.

„Книгата е много иронична. Не съм фен на криминалните мистерии. За да се подготвя, започнах да чета най-успешните такива книги през 2012 г. Но осъзнах, че не мога да пиша това. Прекалено е ужасяващо, мрачно и жестоко. Персонажите са ужасни, лоши хора. Да, интересно е, но хората са много лоши. Реших, че ще се подиграя на целия жанр, като в същото време използвам формулата, която читателите очакват. Моят копой няма да е красив детектив, полицай или журналист, а 16-годишна зубърка“, коментира тогава Алиенде. С думите си тя спечели неприязънта на колегите си, пишещи кримки и трилъри, които се обединиха срещу нея.

„Игра на Изкормвач“ е задъхан трилър с неподражаема атмосфера, написан с хумор и ирония спрямо различни повествователни клишета. Авторката ни среща с шестнайсетгодишната Аманда Мартин, увлечена по интернет ролева игра, наречена Изкормвач. Докато момичето разгадава виртуални престъпления заедно със своята кибергрупа, в Сан Франциско се вихри сериен убиец, който ловко се измъква от ръцете на полицията.

Исабел Алиенде е родена на 2 август 1942 г. в Перу. Сравнявана с Маркес и други бележити представители на магическия реализъм, тя започва литературната си кариера случайно, за да се превърне в най-продаваната латиноамериканска писателка на всички времена. Подклажда интереса към себе си и магнетичното си творчество с романа „Къщата на духовете“, чийто първообраз е едно съкровено писмо до нейния дядо. Следват над петдесет и седем милиона реализирани екземпляри от произведения, преведени на трийсет езика!

Свързани заглавия

Исабел Алиенде се присмя на крими жанра, засегна свои колеги писатели

Исабел Алиенде: Четенето на добър роман или разказ е като да правиш любов на чисти и изгладени чаршафи

Книги от Исабел Алиенде тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …