Начало / България / Излезе книга на актьора Ивайло Христов

Излезе книга на актьора Ивайло Христов

Книга на актьора Ивайло Христов, който през уикенда спечели престижната театрална награда „Аскеер“, вече е на пазара. „Актьорът в киното“ е преди всичко  учебник за всички последователи на един от най-обичаните български творци на сцената и пред камерата.

„Koгато бях студент, ужасно страдах, че няма курс „Актьорско май­сторство за кино“. Щеше ми се да вляза в аудиторията и някой да ми обясни какво трябва да правя, когато се снимам в игрален филм, а след това да застана пред камерата и да изпробвам наученото. Тогава нямаше подобен курс; по-лошото е, че няма и днес! След като сме АКАДЕМИЯ ЗА ТЕАТРАЛНО И ФИЛМОВО ИЗКУСТВО, би трябвало в програмата за обучение на студентите по актьорско майсторство за драматичен театър да се предвидят часове и по актьорско майсторство за кино. Убеден съм, че подобна дисциплина би била интересна и полезна не само за студентите, но и за Академията! В световния литературен океан човек може да открие всякакви книги на тема кино. Енциклопедии, биографии, интервюта… Книги със заглавия: „Как се пише сценарий за игрален филм“, „Как се пише сценарий за телевизионен сериал“, „Как се пише диалог“, „Как да снимаме с камера“, „Как да монтираме филм“, „Как да заснемем филм“, но „Как да играем във филм“ не открих никъде, въпреки настойчивото ми търсене. Почувствах се лично обиден! Поради тези две причини реших да използвам натрупаните през годините знания и опит и да пиша по темата: „Подготовка и работа на актьора в киното“, обяснява Христов причината за написването на книгата.

В неделя Ивайло Христов спечели „Аскеер“ за водеща мъжка роля за образа на Коулмън Конър в „Самотният Запад“ на Театър 199. Той обаче отказа да я вземе, защото не приема културата и духовността да са завряни „в най-гадния ъгъл на задния двор“ на държавата.  Думите му бяха посрещнати с аплодисменти в залата на Театъра на българската армия, а на балкона ръкопляскаше полуусмихнат и министърът на културата Петър Стоянович.

„Актьорът в киното“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …