На фокус
Начало / България / Братислав Петрович в България за „Лирични гласове” и премиерата на романа му „Цариградски друм“

Братислав Петрович в България за „Лирични гласове” и премиерата на романа му „Цариградски друм“

Сръбският писател Братислав Петрович ще гостува у нас. Утре, 28 май, той ще се включи в „Лирични гласове” в София в качеството си на лауреат от предишно издание на конкурса. Петрович ще бъде и специален гост на Пролетния базар (3 и 4 юни) на книгата в НДК, където ще има среща с читатели.

Визитата на сръбския писател е свързана и с публикуването на романа му „Цариградски друм“ от „Персей“. Любопитно е, че героят на романа е български хайдутин (поп Мартин), който през XVIII в. се подвизава в района на Ниш, воден от желанието си да отмъсти на турски велможа за поруганата си чест. И днес иманяри продължават да търсят там заровените му съкровища, взети като плячка от обирите, които е извършвал.

Братислав  Петрович е роден през 1961 г. в с. Шливовик, община Бела паланка. Дългогодишен служител е на МВР в Сърбия. Член е на сръбския Съюз на писателите от страната и чужбина. Автор е на пет романа и три монографии за хайдутството и манастири в родния му край, на стихове и публицистика.

Интересен факт в биографията му  е участието в  сръбската офанзива в Косово през 1998 г. Като служител на МВР на Сърбия, той е мобилизиран и пратен за един месец да патрулира заедно с подразделението, на което е командир, в района на Ораховац. Остават там цели три месеца, без да им бъде изпратено подкрепление, изложени на атаките от страна на Косовската освободителна армия. По чудо оцеляват само той и двама от колегите му. При едно от нападенията върху него рухва стена от сградата, в която са барикадирани, а останалите му другари загиват пред очите му. Ръката му е счупена и той е транспортиран обратно в  родното му място. Когато през зимата на 1998 г. неговото подразделение отново е включено в списъка на патрулиращите в Призрен, той открито заявява, че няма да изпрати хората си на явна смърт, защото служителите на МВР не са армия и не са подготвени да водят реални бойни действия, в каквито са участвали през лятото на същата година. За това свое изявление е съден от военен съд и изпратен за три години на наказателна служба без чин и звание. В романа си „Изявление” (2007) той описва цялата акция в Косово през погледа на очевидец и участник. Базиран на богат документален материал за съвременното иманярство и хайдутството от XVIII век, романът „Цариградски друм” (2013) е най-успешната му книга.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …