Начало / България / Братислав Петрович в България за „Лирични гласове” и премиерата на романа му „Цариградски друм“

Братислав Петрович в България за „Лирични гласове” и премиерата на романа му „Цариградски друм“

Сръбският писател Братислав Петрович ще гостува у нас. Утре, 28 май, той ще се включи в „Лирични гласове” в София в качеството си на лауреат от предишно издание на конкурса. Петрович ще бъде и специален гост на Пролетния базар (3 и 4 юни) на книгата в НДК, където ще има среща с читатели.

Визитата на сръбския писател е свързана и с публикуването на романа му „Цариградски друм“ от „Персей“. Любопитно е, че героят на романа е български хайдутин (поп Мартин), който през XVIII в. се подвизава в района на Ниш, воден от желанието си да отмъсти на турски велможа за поруганата си чест. И днес иманяри продължават да търсят там заровените му съкровища, взети като плячка от обирите, които е извършвал.

Братислав  Петрович е роден през 1961 г. в с. Шливовик, община Бела паланка. Дългогодишен служител е на МВР в Сърбия. Член е на сръбския Съюз на писателите от страната и чужбина. Автор е на пет романа и три монографии за хайдутството и манастири в родния му край, на стихове и публицистика.

Интересен факт в биографията му  е участието в  сръбската офанзива в Косово през 1998 г. Като служител на МВР на Сърбия, той е мобилизиран и пратен за един месец да патрулира заедно с подразделението, на което е командир, в района на Ораховац. Остават там цели три месеца, без да им бъде изпратено подкрепление, изложени на атаките от страна на Косовската освободителна армия. По чудо оцеляват само той и двама от колегите му. При едно от нападенията върху него рухва стена от сградата, в която са барикадирани, а останалите му другари загиват пред очите му. Ръката му е счупена и той е транспортиран обратно в  родното му място. Когато през зимата на 1998 г. неговото подразделение отново е включено в списъка на патрулиращите в Призрен, той открито заявява, че няма да изпрати хората си на явна смърт, защото служителите на МВР не са армия и не са подготвени да водят реални бойни действия, в каквито са участвали през лятото на същата година. За това свое изявление е съден от военен съд и изпратен за три години на наказателна служба без чин и звание. В романа си „Изявление” (2007) той описва цялата акция в Косово през погледа на очевидец и участник. Базиран на богат документален материал за съвременното иманярство и хайдутството от XVIII век, романът „Цариградски друм” (2013) е най-успешната му книга.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …