Начало / Любопитно / Триковете на словесния тенис

Триковете на словесния тенис

Георги КОРИТАРОВ, журналист

Спомняте ли си впечатленията, които сте получили при първото си посещение на мач по тенис на корт. Сигурно едно от нещата, които са ви поразили, е лекотата на движенията и отиграванията. Сякаш двама души просто си подхвърлят топката и тя със спонтанна виртуозност се движи в посоката, избрана от състезателите.

А спомняте ли си усещането, когато за пръв път сте хванали ракета за тенис и сте се опитали да се потопите в лекотата от спомена за играта на двамата състезатели? И да си го спомняте, едва ли ще ви е приятно да го споделите на глас, освен ако нямате изключително чувство за хумор. Оказало се е, че най-трудното нещо е да уцелите топката, а още по-трудно – да прехвърлите мрежата и да размените няколко удара с вашия партньор. Така разбирате, че впечатлението за лекота на играта е измамно, а виртуозността, която сте наблюдавали, е резултат на много тренировки и къртовски труд.

Говоренето пред публика много прилича на игра на тенис. Дори само заради това, че когато слушате оратор в зала, по радиото или по телевизията, често си казвате, че този човек говори много добре, но рядко си давате сметка какво се крие зад това. Или – казвате си „този политик се провали”, но изобщо не се замисляте за психологическия контекст, в който е попаднал. И тенисът, и ораторското майсторство си имат задкулисие. В първия случай става дума за часове предварителна работа, преди да се излезе на корта за официално състезание. Във втория – с говоренето, става дума за непрекъснато предварително натрупване на системни познания и култура, които да позволят на оратора да говори по голям кръг от теми и дори да импровизира сполучливо. Освен това и играта на тенис, и говоренето си имат трикове.

Любителите на тениса с удоволствие четат книги като автобиографията на Андре Агаси. А онези, които искат да надникнат зад завесата на ораторското изкуство, имат възможност да сторят това с книгата на Гревил Джанър „Изкуството да говорим”. Британски парламентарист с 27 години стаж, Джанър обобщава огромен опит на говорене и го превръща в прекрасно пособие как да се справяме с подреждането на думите. Книгата му описва не просто всякакви ситуации и техники, но и дава класически световни илюстрации на речи, останали завинаги в историята със своята емоционалност и призивност. Любителите на словото ще получат възможност и за забавление, и за натрупване на собствен опит и впечатления. Хуморът, както казва Гревил Джанър, е едно от силните оръжия на ораторите. А самоиронията – още по-силно оръжие. Както казвали навремето за един съветски оратор – „обяснявал, обяснявал и накрая сам разбрал”. Четете, за да разберете и вие!

„Изкуството да говорим. Универсален наръчник по словесно майсторство” тук

„Открито. Автобиографията на Андре Агаси“ тук

Свързани заглавия

Книга за ораторското майсторство се предлага с бонус „Речта на краля”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …