Начало / Свят / Алън Джонсън спечели и награда „Оруел“

Алън Джонсън спечели и награда „Оруел“

По-малко от 48 часа, след като получи наградата „Ondaatje prize“, британският политик Алън Джонсън беше отличен и с  „Orwell prize“, съобщи „Гардиън“. Признанието получи неговата автобиография „This Boy“. Призът, носещ името на големия писател Джордж Оруел, е за книги, които „превръщат политическото писане в изкуство“. Джонсън прибавя към сметката си 3 000 паунда.

„This Boy“ беше предпочетена от журито пред първоначалните фаворити: биографичната творба за Маргарет Тачър от Чарлс Мур, „Margaret Thatcher: The Authorised Biography“, и „The Tragedy of Liberation“ от Франк Дикьотер – произведение за Китайската революция.

Книгата е фокусирана върху бедността, в която е израстнал Джонсън и как против всички очаквания е направил успешна кариера. Сю Макгрегър, част от екипа на журито, похвали Джонсън за драматичния и едновременно с това хумористичен стил. Книгата получи и комплименти, че представя много добре атмесферата на бедните райони в Обединеното кралство в годините след Втората световна война.

Авторът Джонсън коментира, че макар бедността и факта, че са живели 16 души в една стая, хората са си помагали и е чувствал, че принадлежи към общност.

Свързани заглавия
Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“
Номинираните за награда „Оруел“ бяха обявени

А. Т. Уилямс спечели награда „Оруел”

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …