Начало / Свят / Алън Джонсън спечели и награда „Оруел“

Алън Джонсън спечели и награда „Оруел“

По-малко от 48 часа, след като получи наградата „Ondaatje prize“, британският политик Алън Джонсън беше отличен и с  „Orwell prize“, съобщи „Гардиън“. Признанието получи неговата автобиография „This Boy“. Призът, носещ името на големия писател Джордж Оруел, е за книги, които „превръщат политическото писане в изкуство“. Джонсън прибавя към сметката си 3 000 паунда.

„This Boy“ беше предпочетена от журито пред първоначалните фаворити: биографичната творба за Маргарет Тачър от Чарлс Мур, „Margaret Thatcher: The Authorised Biography“, и „The Tragedy of Liberation“ от Франк Дикьотер – произведение за Китайската революция.

Книгата е фокусирана върху бедността, в която е израстнал Джонсън и как против всички очаквания е направил успешна кариера. Сю Макгрегър, част от екипа на журито, похвали Джонсън за драматичния и едновременно с това хумористичен стил. Книгата получи и комплименти, че представя много добре атмесферата на бедните райони в Обединеното кралство в годините след Втората световна война.

Авторът Джонсън коментира, че макар бедността и факта, че са живели 16 души в една стая, хората са си помагали и е чувствал, че принадлежи към общност.

Свързани заглавия
Алън Джонсън спечели „Ondaatje prize“
Номинираните за награда „Оруел“ бяха обявени

А. Т. Уилямс спечели награда „Оруел”

Прочетете още

награда

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ през 2021 г.

Тази година е специална за Награда “Хеликон“, защото съвпада с нейното 20-то, юбилейно издание Жури …