Начало / Свят / Книга разказва историята на британския Шиндлер

Книга разказва историята на британския Шиндлер

Оскар Шиндлер е най-популярната фигура на човек, спасил евреи по време на Холокоста, най-вече благодарение на филма за него на Стивън Спилбърг. Но подобни героични дела са извършили още хора като Джорджо Перласка и сър Никълъс Уинтън. Именно историята на Уинтън е разказана в новата книга „If It’s Not Impossible…: The Life of Sir Nicholas Winton“, съобщи британският „Телеграф“. Произведението, написано от дъщерята на британеца, Барбара, и е публикувано от „Troubador Publishing Ltd“.

Около 6 000 души по света днес дължат живота си на сър Никълъс Уинтън. Те са наследниците на деца, спасени от него от заплахата на нацистите през 1939 г. Някои от тях знаят неговата история, а други – не. Случилото се е просто момент от неговия живот, който обаче се явява решаващ за съдбата на много хора. На 29-годишна възраст Уинтън помага на 669 еврейски деца да избягат от Чехословакия през 1939 г. и по този начин да не попаднат в концентрационни лагери.

Години след случилото се делото на Уинтън става известно и е привлечен интересът към него. Неговата дъщеря разказва историята в детайли, описва неговата мотивация, неговия характер и мото на живот. Тя разказва за случилото се в неговия живот по-рано, което го е накарало да поеме този риск и да постъпи по този начин. Барбара Уинтън базира произведението си на детайлно проучване на историята на нейното семейство, изчитане на безброй документи, архивни материали и исторически книги, статии и кореспонденция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

246728883_1593745517631538_1290808390045525334_n

Декември е време за прегръдка и вълшебна история

Месецът е приказка, която сами пишем Годината си отива, а с това внезапно се присещаме …