На фокус
Начало / Свят / Едуард Ст Оубън спечели награда „П. Г. Удхаус“

Едуард Ст Оубън спечели награда „П. Г. Удхаус“

Едуард Ст Оубън спечели наградата за хумористична литература, „Bollinger Everyman Wodehouse Prize“, съобщи thebookseller.com. Той беше отличен за своята сатира „Lost For Words“. Призът, основан през 2000 г., се дава за книга в духа на комика и писател П. Г. Удхаус.

Творбата на Оубън иронизира света на литературните награди и тяхното връчване. Романът е центриран около процеса по връчването на фиктивната награда „Elysian prize“. Известни медийни личности и академици са в екипа на журито, докато поредица известни автори, кой от кой по-интересни личности, се надяват да се покрият със слава.

Победителят коментира:

„Единственото нещо, в което бях сигурен, докато пишех тази сатира за литературните награди, е че никога няма да спечеля каквато и да е награда. Грешах – подцених единствената останала литературна награда с чувство за хумор. Най-голямото предизвикателство, свързано с „Lost For Words“, бе да разбера дали все още се наслаждавам на писането. В това поне успях да се убедя. Фактът, че този роман е донесъл удоволствие и на други, включително журито на „Bollinger Everyman Woodhouse Prize“, ме окуражава, за което съм радостен и благодарен“.

Оубън ще бъде награден официално на 24 май. Той ще получи голяма бутилка шампанско „Bollinger Special Cuvée“, каса „Bollinger La Grande Année“, а прасе от породата „Gloucestershire Old Spot“ ще бъде кръстено на неговата книга.

Едуард Ст Оубън е британски журналист и писател, роден през 1960 г. Той е автор на 7 романа, сред които „Never Mind“, „On the Edge“ и „Mother’s Milk“, който беше номиниран за „Букър“ през 2006 г.

Свързани заглавия
Хауърд Джейкъбсън спечели награда „П. Г. Удхаус”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 март – 26 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на буквите от Людмила …