На фокус
Начало / Критика / Защо да НЕ четем бестселъри

Защо да НЕ четем бестселъри

„Четенето не ни прави по-умни и не ни дава знания.“ До този извод стига канадският блогър и писател Шейн Периш в сайта www.theweek.com. Ето какво казва известният в англоезичния свят автор:

„Знаем, че трябва да четем повече. Някои от нас го правят.
Е, миналата година направих четенето свой приоритет и „изядох от корица до корица“ 161 книги. Причината  бе, че ако това е начинът да стана по-умен, нищо не може да ме спре.
Това, което научих от този експеримент през годината, ме изненада, защото не намерих някакво специално познание от книгите, които прочетох. Големият извод беше цяло откритие: Избягвайте бестселърите! Тези книги не са плодотворна почва за научаване и достигане до знания. Всъщност, повечето ще забравите след по-малко от година. Защо ви е да научавате нещо, което ще изчезне от главата ви толкова бързо?
Започвам със следния въпрос: Защо приоритетно четем бестселъри? Знаете, че обичате да четете. Знаете, че трябва да четете. Но често нямате идея какво да четете. И когато не знаете какво да правите в живота си, просто гледате какво правят другите. Това е доказано научно. И е мощна сила, особено в ситуация на несигурност.
Ако четете това, което всички други четат, ще се почувствате добре. Вие дори ще усетите позитивното усещане на подкрепа от приятелите си, когато говорите с тях за последното си четиво. Може би те също са я прочели. Или най-малкото – чули са за нея и имате чувството, че с всички е така. Ще изглеждате като човек на вълната.
Но това е ужасен начин да търсите познание.
Ако по дефиниця четете всички бестселъри, просто четете това, което другите четат. И ако го правите – ще мислите и като всички останали. А ако мислите като другите, няма да можете да сте креативни и различни, ще убиете способността си да се отличавате.
Друг голям проблем – списъкът с бестселъри се променя много бързо. Те имат половин живот. Така ще прекарвате все повече и повече време в усилия да се държите на ниво.
По-добрият начин да научавате нещо ново е, като се обърнете към теми, които не се променят бързо. Или и въобще. Това е основополагащо знание. Да взимствате големите идеи от много дисциплини. Това ще формира базата на следващия ви избор за четене.
Например, ако искате да научите повече за психологията, най-добрият начин е не да вземете последния бестселър по темата, а да изберете „Влиянието“ на Робърт Чалдини. Тази книга не само е издържала проверката на времето, но идеите и концепциите в нея идват от корените на човешката природа. Или, ако искате да разберете нещо за философия, най-добре е да започнете със “The Stoics” (книга на Ф.Х. Сандбах – бел. на ред.) Тя, не само че е по-лесно смилаема от повечето модерни философски книги, но и ще ви помогне да се справите с проблемите, с които се сблъсквате днес – материализма, страданието, любовта, познанието.
Разбира се, конвейрът на четене на бестселъри, може да ви въоръжи с достатъчно амуниции за разговори и ще ви дадат статут на знаещ човек.  Но, за да станете наистина по-умни, трябва да излезете от рамките, и да се заровите в книги, които са преживели проверките на времето. Вашият мозък ще ви благодари!“

„Влиянието“ на Робърт Чалдини тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …