Начало / България / Джейми Оливър изпраща видео урок и на българските деца как се прави салата „Дъга“

Джейми Оливър изпраща видео урок и на българските деца как се прави салата „Дъга“

Утре, 16 май, от 11 ч в градината зад „Гранд Хотел София“ близо 750 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст между 7 и 12 години ще вземат участие в традиционния Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца. За първи път инициативата се присъединява към глобалната идея на Джейми Оливър – Food Revolution Day, която тази година има за цел да събере над един милион готвещи деца и да постави рекорд в Книгата на рекордите на Гинес.

Целта на инициативата е да мотивира подрастващите и родителите им да приготвят сами прясна и свежа храна. Статистиката в световен мащаб сочи, че над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, през 2020 г. броят им ще надхвърли 60 милиона. Ако децата в училищна възраст се научат да приготвят свежа храна за себе си, те ще правят това поне пет пъти седмично, когато имат свои деца, сочи статистиката.

За всички български деца Джейми Оливър изпраща своя специален видео урок, в който ще покаже как се приготвя салата „Дъга“. В рамките на 24 часа рецептата ще обиколи света и ще се опитат да я приготвят максимален брой деца. Малките кулинари, заедно с първокласни главни готвачи, ще приготвят здравословно и балансирано меню. Към креативното готвене ще се присъединят и много родители, както и привърженици на идеята за кулинарната революция. В края на празника децата ще участват в подходящи за възрастта си спортни дейности и йога занимания.

Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца се организира от Представителството на Европейската комисия в България и Евро-Ток България (Европейската кулинарна асоциация) вече осем години.

Свързани заглавия

„Игрите на глада: Възпламеняване“ е първата книга, която е прочел страдащият от дислексия Джейми Оливър

Книгите на Джейми Оливър тук

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …