Начало / Любопитно / „НулаНулаНула“ от Роберто Савиано (анотация)

„НулаНулаНула“ от Роберто Савиано (анотация)

„Посвещавам тази книга на всички карабинери, които са ме охранявали. Над 38 000 часа, прекарани заедно. И за тези, които тепърва ще прекараме. Навсякъде.“
Роберто Савиано

Потресаващ репортаж за най-могъщите престъпни механизми на съвременната световна икономика. След като разобличава тъмните сделки на неаполитанската мафия в знаменития си документален роман „Гомор”, Роберто Савиано е осъден на смърт от Камората. За да бъде предпазен, той е поставен под 24-часова охрана повече от 7 години. През това време опознава отблизо служителите на правоохранителните органи по света. Благодарение на тяхната информация, Роберто придобива детайлна представа за целта и мащаба на търговията с дрога. И написва потресаващия репортаж „Нула Нула Нула“, в който изумително съчетава емоционалния си изказ с хладнокръвен геополитически анализ.
Огромният документален материал, събран от Роберто Савиано, е представен с присъщата за автора страст, близка по своята сила до акта на самозапалване.
Савиано е журналист с рядко срещан кураж, интелектуална мощ и висока нравственост, способен да види връзките между крайно различни на пръв поглед събития и умело да ги свърже в една единствена епична история.
Терминът „Нула Нула Нула“ се използва за обозначаване на най-качественото бяло брашно. За наркотрафикантите пък това е кодово название на най-чистия кокаин на пазара. Роберто Савиано е избрал това наименование за заглавие на забележителното си разследване за това как трафикът на кокаин въвлича света в сивата икономика и налага собствени порочни правила и поквара на своите слуги, а чрез тях и върху всички нас.
Белият прах е посипал планетата и ако не е под носа ни, той е пред очите ни. Той не е екзотика на криминалния живот, а част от всекидневието ни.
Строителство, банки, необяснимо успешни бизнесмени и политици – във всяка точка на планетата, зад тях се проточва бялата нишка на коката. „Нула Нула Нула“ не разказва истории, а разкрива механизмите на съвременната световна икономика.

„НулаНулаНула“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …