Начало / Любопитно / “Империя” от Джеръми Паксман (анотация)

“Империя” от Джеръми Паксман (анотация)

Дали Британската империя е управлявала своите колонии справедливо? Вярвате ли, че е “цивилизовала” успешно диваците от далечните земи? На тези и много други въпроси отговаря известният писател и журналист на BBC Джеръми Паксман.

Новият роман на автора на “Англичаните” се фокусира върху историята на Британската империя, а по мотиви от него BBC заснема

и успешен сериал. Имперският дух се усеща навсякъде, от самото съществуване на Обединеното кралство до етническото разнообразие в нейните градове. То се отразява на в ичко – от решенията на министър-председателя да изпрати войски в дадена област на конфликт, до приключенията на английските мореплаватели зад граница, на които всички се възхищаваме. От спортовете, в които англичаните са традиционно силни до архитектурата на техните сгради и начина, по който търгуват или пътуват.

Чрез своя проницателен и остроумен анализ Джеръми Паксман прави внимателна дисекция на самото сърце на империята. Описвайки процеса на подбор на колониалните чиновници, важността на различните видове спорт, ежедневието на съпругите на колониалните чиновници и невероятния край на генерал Гордън от Хартум, Паксман брилянтно вдъхва живот на трагедията и комедията на Британската империя и разкрива нейния дълбок и дълготраен ефект върху английската нация.

Паксман се вглежда внимателно и безпристрастно в 400 годишната история на изграждането на Британската империя и начинът, по който тя е формирала както националното самосъзнание, така и отношенията на нацията с другите народи.

Романът “Империя” се превръща в успешен мини сериал на BBC, който проследява историята на най-великата империя, отвеждайки автора и водещ Джеръми Паксман в различни точки на земното кълбо. В първата серия той ни кара да се замислим над въпроса как един малък остров в северния Атлантик в крайна сметка е успял да управлява повече от една четвърт от населението на света? Епизодите се състоят от риалити снимки от съвремието, подкрепени с архивни кадри, което ги прави още по-увлекателни за гледане. Паксман ни води по стъпките на една необикн овена история – как желанието за нови териториални завоевания се превръща в мисия за усъвършенстване на останалата част от човечеството и как тази мисия неусетно прелива в непоколебимата вяра, че Великобритания може и трябва да управлява света.

 

ЗА АВТОРА

Джеръми Паксман – най-известният политически журналист и водещ на BBC, е автор на поредица популярни книги, сред които и бестселърите “Англичаните – портрет на един народ”, “За крале и кралици” и “Политическото животно”. Майстор на безмилостните въпроси, Джеръми Паксман е носител на редица престижни награди за публицистика, сред които три пъти “Интервю на годината” и “Журналист на годината”,  както и “Медийна личност на годината”, награди на зрителите и слушателите за принос към телевизионната журналистика. Двукратен носител на “Ричард Димбълби” – най-престижната награда на БАФТА за поднасяне на актуална информация. Едно от отличията си печели след прочутото си интервю с Майкъл Хауърд, тогавашен министър на външните работи на Великобритания, в което задава един и същ въпрос седемнадесет пъти.

 “Империя” тук

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …