Начало / България / Неиздаван сборник със сценарии на Стивън Кинг излиза най-накрая на български

Неиздаван сборник със сценарии на Стивън Кинг излиза най-накрая на български

Неиздаван до сега на българския пазар сборник със сценарии на Стивън Кинг ще излезе под знака на ИК „Ибис“ до дни. „Бурята на века“ събира сюжети на излизалия на малкия екран през 1999 г. ужасяващ едноименен минисериал, режисиран от Крейг Баксли за ABC.

Кинг започнал да пише сборника през 1996 г. В него става дума за малкия остров Литъл Тол, който е абсолютно недостъпен след една ужасяваща буря. В трагедията на жителите се включва и страховит убиец, който познава тъмните тайни на всички жители.

И тук, както и в най-добрите романи на Краля, акцентът пада не върху свръхестественото, а върху човешкото. Разказвайки поредната си въображаема история, Стивън Кинг всъщност разкрива истината за самите нас.  И критици, и фенове са единодушни, че “Бурята на века” е една от най-добрите екранизации на Стивън Кинг.

“Бурята на века” нагледно демонстрира и извежда на преден план една от най-силните страни на Кинг като разказвач – драматургичното му майсторство. Макар и да е писал истории като “Тъмната кула”, в които героите преброждат най-различни светове, талантът му блести най-силно в пресъздаването на човешките взаимоотношения в сравнително затворени общности, където Кралят подлага на безжалостна дисекция междуличностните отношения и добавя уникално социалнопсихологическо измерение към жанра на свръхестествения ужас. Някои от най-обичаните му творби се развиват в ограниченото пространство на едно градче (“Сейлъмс Лот”, “То”, “Под купола”, “Неизживени спомени”, “Годината на върколака”…), едно училище (“Гняв”), един хотел (“Сиянието”), един супермаркет (“Мъглата”), един затвор (“Зеленият път”), една зловеща надпревара (“Дългата разходка”, “Бягащият мъж”), дори една къща (с двама герои – “Мизъри”… и с един-единствен герой (!) – “Играта на Джералд”). Блестящо показно по възхваляваното от театралите драматургично триединство (единство на времето, мястото и действието), “Бурята на века” поразява не само с невероятния авторов усет за диалог и драматизъм, но и с ръкавицата, която хвърля към едно от емблематичните произведения на Краля  – “Зеленият път”.

“Зеленият път“ започна с образа на огромен чернокож, който стои в затворническата килия и гледа как към него се приближава проскърцващата метална количка на продавача на вафли и цигари. „Бурята на века“ също се зароди от образ, свързан със затворническата тематика – видях мъж (този път бял, а не цветнокож), който седи на нара в килията си с опрян в стената гръб, отпуснати върху коленете ръце и немигащи очи. Това обаче не беше добър човек като Джон Кофи от „Зеленият път“, а извънредно зъл човек. Или изобщо не бе човек”, казва самият писател за произведението си.

Едновременно с „Бурята на века“ „Ибис“ ще пусне на пазара и ново издание на култовата книга „Куджо“ с нов превод на популярния Адриан Лазаровски.

Книги от Стивън Кинг тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …