Начало / Свят / Училищни власти в Тенеси забраниха „Странна случка с куче през нощта” от Марк Хадън

Училищни власти в Тенеси забраниха „Странна случка с куче през нощта” от Марк Хадън

Още една популярна младежка книга стана жертва на цензура от училищни власти. Районният училищен борд в Уилсън Каунти, щата Тенеси, САЩ, премахнаха известното произведение на Марк Хадън, „Странна случка с куче през нощта”, от одобрените четива за деветокласници. Причината е неприличен език.

Училищният борд е гласувал книгата да бъде премахната заради голям брой нецензурни изрази. Ръководителят Уейн Макнийс изтъкна, че макар да е наясно, че учениците чуват подобни изрази на улицата, този изказ не бива да бъде промотиран от учебните заведения. Той добави, че е получил не малко оплаквания, засягащи романа.

„Странна случка с куче през нощта” излезе през 2003 г. Творбата беше приета добре от критиците и читателите, като получи наградите „Whitbread Book Awards”, „Commonwealth Writers’ Prize” и „Guardian Children’s Fiction Prize”. Произведението разказва за тийнейджър, страдащ от аутизъм, който разследва смъртта на съседско куче. Книгата е преведена на български език и е достъпна в родните книжарници.

„Странна случка с куче през нощта“ тук

Книги от Марк Хадън тук

Прочетете още

231894_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (29 ноември – 5 декември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Списъкът на съдията от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария …