Начало / Свят / Дикенс бил основател на дом за мизерстващи жени

Дикенс бил основател на дом за мизерстващи жени

Освен един от най-големите писатели – Чарлс Дикенс, се е занимавал и с благотворителна дейност. През 1847 г. той основал дом за жени, живеещи в крайна бедност, заедно с благородничката баронеса Бърдет-Коутс, съобщи „Гардиън”. Домът бил наречен „Urania Cottage” и се намирал в Лондон.

Дикенс бил силно ангажиран с проекта. Той се заемал лично с промотирането на идеята за дома и интервюирал приеманите жени в него. Грижел се персонала да се отнася добре с тях, да бъде спазвана хигиена и те да получават цветни и хубави дрехи. Писателят дори уредил да има пиано и градина с цветя.

Писмо, в което той пише до икономката на дома, свързано с приемането на жена на име Елайза Уилкинс, ще отиде на търг този месец. То ще бъде изложено от аукционната къща „Christie’s” на 21 май. В писмото, датиращо от 1852 г., Дикенс препоръчва Уилкинс да бъде приета добре.

Чарлс Дикенс е бил напълно наясно с живота на мизерстващите по време на Викторианската епоха. Самият той никога не забравя своето детство, когато му се налага да работи във фабрика, защото родителите му са в затвора за неизплатени дългове.

Домът, функционирал до 1862 г., приемал жени с най-различна съдба – пуснати от затвора, безработни и бивши проститутки. Той е предлагал шанс за тях да забравят миналото си, да си „стъпят на краката” и да започнат нов живот. Смята се, че някои от тези жени са вдъхновили част от персонажите на Дикенс.

Свързани заглавия
Чарлс Дикенс: Има мъдрост на ума, но и мъдрост на сърцето

Статуя на Чарлс Дикенс беше издигната в Портсмут

Книги от Дикенс тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …