Начало / Свят / „Физика на тъгата“ – с нова номинация за италианска награда

„Физика на тъгата“ – с нова номинация за италианска награда

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата“ продължава да жъне успехи в Италия, обяви италианската преса. Бестселърът на българския писател бе избран сред петте финалисти на специалното европейско издание на наградите „Стрега“. Това е най-важното литературно отличие в Италия, равняващо се на „Оскар“ в сферата на книгоиздаването на Апенините.

Заедно с българина за отличието ще се състезават по един френски, испански, финландски и германски автор на романи. Усповието на конкурса е книгите да са били преведени и издадени в последните месеци в Италия и да са спечелили отличия в родните си страни.

На 1 юли петимата кандидати ще участват в среща на закриването на Международния литературен фестивал в Рим на Площад Кампидолио.

Победителят ще бъде излъчен на специална церемония на 3 юли, когато ще бъдат връчени наградите „Стрега“ и за италиански роман. По време на това събитие, всеки от отличените автори ще прочете кратък текст на темата на вечерта: „Европа и метаморфозите“, изразяващи тяхната визия върху трудното, но в същото време вълнуващо пътуване на изграждането на обща европейска идентичност и ролята, която могат да играят писателите и литературата на различните страни.

На 3-ти юли  директорът на Представителството на Европейската комисия в Италия Лучо Батистоти ще връчи наградата на победителя, придружена от чек за 3000 евро.

Това е втора номинация за престижна награда на Апенините за италианското издание на „Физика на тъгата“. Наскоро бе обявено, че книгата на Господинов е сред петте финалиста за наградата Von Rezzori за най-добра преводна книга, публикувана в Италия през последната година. Победителят ще бъде обявен на церемония в Палацо Векио във Флоренция на 14 юни.

Свързани заглавия

„Физика на тъгата“ на Георги Господинов е финалист за италианска награда

Книгите на Георги Господинов тук

 

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …