На фокус
Начало / Свят / „Физика на тъгата“ – с нова номинация за италианска награда

„Физика на тъгата“ – с нова номинация за италианска награда

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата“ продължава да жъне успехи в Италия, обяви италианската преса. Бестселърът на българския писател бе избран сред петте финалисти на специалното европейско издание на наградите „Стрега“. Това е най-важното литературно отличие в Италия, равняващо се на „Оскар“ в сферата на книгоиздаването на Апенините.

Заедно с българина за отличието ще се състезават по един френски, испански, финландски и германски автор на романи. Усповието на конкурса е книгите да са били преведени и издадени в последните месеци в Италия и да са спечелили отличия в родните си страни.

На 1 юли петимата кандидати ще участват в среща на закриването на Международния литературен фестивал в Рим на Площад Кампидолио.

Победителят ще бъде излъчен на специална церемония на 3 юли, когато ще бъдат връчени наградите „Стрега“ и за италиански роман. По време на това събитие, всеки от отличените автори ще прочете кратък текст на темата на вечерта: „Европа и метаморфозите“, изразяващи тяхната визия върху трудното, но в същото време вълнуващо пътуване на изграждането на обща европейска идентичност и ролята, която могат да играят писателите и литературата на различните страни.

На 3-ти юли  директорът на Представителството на Европейската комисия в Италия Лучо Батистоти ще връчи наградата на победителя, придружена от чек за 3000 евро.

Това е втора номинация за престижна награда на Апенините за италианското издание на „Физика на тъгата“. Наскоро бе обявено, че книгата на Господинов е сред петте финалиста за наградата Von Rezzori за най-добра преводна книга, публикувана в Италия през последната година. Победителят ще бъде обявен на церемония в Палацо Векио във Флоренция на 14 юни.

Свързани заглавия

„Физика на тъгата“ на Георги Господинов е финалист за италианска награда

Книгите на Георги Господинов тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

60652997

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (23 януари – 29 януари)

Отбелязваме ново, интригуващо заглавие в тази класация – „Hell Bent“, втора част от фентъзи поредицата …