Начало / Свят / Излезе биографията на Елинор – дъщерята на Карл Маркс

Излезе биографията на Елинор – дъщерята на Карл Маркс

На англоезичния книжен пазар е вече книга за Елинор Маркс – дъщеря на известния германски философ Карл Маркс, съобщи „Индипендънт”. „Eleanor Marx: A Life” е написана от Рейчъл Холмс. Биографията на една от пионерките на социалистическия феминизъм е публикувана от „Bloomsbury Publishing” и е 528 страници.

Елинор, известна още като Джени Джулия Елинор „Туси” Маркс, е родена през 1855 г и е най-голямата дъщеря на Карл Маркс. Тя е забележителна жена, оставила своето име в историята – неин е първият превод на английски език на класиката на Гюстаф Флобер „Мадам Бовари”; тя е първата, която повежда британските докери и работници в петролния бизнес да се борят за правата си.За Елинор фикс идеята обаче е сексуалното равенство, което е основата на едно справедливо общество.

Вдъхновена от Фридрих Енгелс и Вилхелм Либкнехт, Елинор Маркс решава да промени света. Мотото й е „Върви напред”. Сприятелява се с влиятелни личности като Хейвлок Елис, Джордж Бърнард Шоу, Уил Торн и Уилям Морис. През XІX век Елинор Маркс е сред водещите фигури в британския политически живот. Освен това е първата от семейство Маркс, която признава открито своите еврейски корени.

Животът на Елинор Маркс (1855-1898) свършва трагично. След като научава, че нейният партньор, ученият Едуард Ейвлинг, тайно се е оженил за млада актриса предната година, тя се самоубива.

Авторката Рейчъл Холмс е използва непознати досега архивни материали, за да опише живота на една от най-силните женски фигури в британската политическа и социална сфера през XІX век.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …