Начало / България / „Скъпи Брат” с премиера в „Хеликон-България”

„Скъпи Брат” с премиера в „Хеликон-България”

Книгата „Скъпи Брат (Писма, дневници, статии 1904-1999)”, посветена на художника Борис Георгиев (1888-1962), ще бъде представена в столичната книжарница „Хеликон-България” на 19 май, понеделник, от 18 ч. Изданието е на „Кибеа”.

В сборника са включени текстове от дневниците на художника в хронология по декади, в които той рядко описва битието на своя живот, но акцентира върху професионални и житейски събития. Обичайно Георгиев прави това и в кореспонденцията си, при общуване с духовно родствени нему хора, с които го свързват приятелството и общото етично отношение към живота, по-скоро идеалистично и религиозно, отколкото материално-битово. Ранните писма са обикновено на пощенски картички от времето на заминаването му в Одеса до преселването му в Трентинските алпи като свободен художник. Особено любопитни са текстовете, свързани с обучението му в Баварската кралска академия в Мюнхен, първите му „поклоннически“ пътувания в Европа и Северна Африка, когато формира своя творчески мироглед и философия, изучава езици и придобива житейски опит.

„Да изследвам и популяризирам творчеството на Борис Георгиев от Варна за мен се превърна в мисия, на която посветих много години от живота си. Тази книга, събрала мислите и чувствата на един голям художник, философ, естет и мистик, свидетелства за това. Самата аз събрах всичко, до което съдбата ми даде възможност да се докосна и да проуча. Работих по книгата с цялото си смирение, давам своята дан от живота и времето си, за да не бъде забравено едно голямо творческо дело.Книгата е възможност за вълнуващо пътуване през времето с възкресените духовни послания от слово и образ, които ни е оставил „Пастирът на мечтите“, както неговите съвременници назовават художника Борис Георгиев от Варна“, споделя Пламена Димитрова-Рачева, съставител на „Скъпи Брат”.

„Скъпи Брат (Писма, дневници, статии 1904-1999)” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

thich-nhat-hanh-JPG-3178-1642835551

Заветът на монаха-миротворец Тик Нят Хан: „Потърсете с поглед другия бряг!”

Отиде си създателят на толкова много послания за мир и любов Автор на над 100 …