Начало / България / Излиза антология на съвременни германски автори

Излиза антология на съвременни германски автори

„Когато ме търсиш“ – антология на съвременни автори от германската провинция Саксония-Анхалт, ще бъде представена утре, 9 май, в Градска художествена галерия в Пловдив. Съставители и издатели на изданието са  Божана Апостолова, Юрген Янкофски и Андре Шинкел, а преводачи са Мирела Иванова и Федя Филкова.

За премиерата от Германия ще пристигнат Юрген Янковски (съставител), Андре Шинкел (съствител) и д-р Цитен (издател). Антологията е част от съвместен проект с побратимения с Пловдив град Магдебург. От своя страна, в Германия издават антология на пловдивските автори.

„Антологията, която държите в ръце, включва творбите на съвременни автори от германската провинция Саксония-Анхалт. Повечето от представените тук писатели и поети живеят и работят в Саксония-Анхалт. Включени са и творби на двама от родените и прекарали дълго време в Саксония-Анхалт, “деца на тази земя” с други думи, но и на авторка от Тюрингия, живяла и работила в Хале петнайсет години, удостоена и с наградата “Георг Кайзер”, присъждана в областта Саксония-Анхалт. Текстовете на неколцина от авторите са взети от техни книги: Даниела Данц ( “Понтус”, издателство “Валщайн”, Гьотинген, 2009 г.), Диана Кокот (“Отвъд лова”,  издателство “дорис”,  Ерфурт, 2013 г.), Саша Кокот (“ Изкоренена гора”, издателство “Азур”), Ралф Майер и Вернер Маковски ( “Сонети край къпините”, Хале), Манфред Кьопе (“Седем прозореца”, 2013), Маргарете Вайн (“Вятър откъм сушата”, 2013), Курт Фрике (“Полетът на акулите”, 2013) и Доротеа Изер ( “Безкраен платноход”, издателство “Д-р Цитен”, 1998). Съставителите на Антологията благодарят на всички издатели, които им преотстъпиха безвъзмездно правата за публикация. Част от включените тук текстове са публикувани за пръв път в списание “ода” и правата върху тях са на самите автори“, се казва в бележката на съставителите.

Ето и имена на авторите от антологията:

Вилхелм Барч
Диана Кокот
Манфред Кьопе
Ралф Майер
Вернер Маковски
Кристине Хоба
Андре Шинкел
Юрген Янкофски
Биргит Херкула
Сабине Рачковски
Кристиан Крайз
Йенс-Фитье Дварс
Петер Винцел
Клаус Зехафер
Маркус Клугман
Михаел Спира
Торстен Оле
Моника Хелмеке
Ули Витщок
Томас Раквиц
Курт Фрике
Даниела Данц
Райнер Бонак
Лудвиг Шуман
Ренате Затлер
Симоне Тридер
Роланд Бервинкел
Данило Покранд
Дирк Бирбас
Дитер Муке
Кристоф Кун
Доротеа Изер
Саша Кокот
Маргарете Вайн
Марио Шнайдер

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …