На фокус
Начало / България / Панчо Панчев с националната награда „Константин Константинов“

Панчо Панчев с националната награда „Константин Константинов“

Писателят Панчо Панчев е удостоен с националната награда „Константин Константинов“ за тази година в категорията „За цялостен принос”, съобщи sliven.net. В категория „Автор“ тазгодишната носителка на наградата е писателката Анета Дучева Ферманн, а в категория „Илюстратор“- художникът Пенко Гелев.

Директорът на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен Росица Петрова-Василева – организатор на XVI Националeн фестивал на детската книга обяви, че в категория „Издателство“ тази година наградата не се присъжда.

Панчо Панчев (Дядо Пънч) е роден на 17.11.1933 г. в София. Автор е на 50 пиеси, които са поставяни на различни сцени у нас и в чужбина, на книги с разкази, публицистика, стихове и басни, сценарии за анимационни филми, либрета за музикално-сценични произведения, както и на над 60 книжки за деца със стихотворни гатанки, пиеси, приказки и стихотворения, романи, някои от които претърпели по няколко издания. Панчо Панчев е носител на много награди, най-важната от които е оценката на неговите читатели.

Анета Дучева Ферманн е родена на 24 октомври 1960г. в Провадия. От 1990г. живее и работи в Мюнхен, Германия. Автор е на книгите за деца: „Тони-Пони“ (1989), „Гого“ (1994), „Джобното човече“ (2006) и „Лунната стая” (2013). Книгата й „Тони-Пони” е издадена на немски език в Берлин през 2011г. и преиздадена през 2014г. Наградата за автор на 2014 г. й се присъжда за книгата „Лунната стая”, издадена през 2013г. от Издателска къща „Жанет 45”.

Пенко Гелев е роден през 1968г. в Асеновград. Той е издател и главен редактор на комикс списание „Рикс“, автор на сценарии и продуцент на игралните филми „Магьосници“, „Колобър“, „Жълто куче“, както и на телевизионните образователни предавания „Приказки за физиката“, „Приказки за астрономията“, „Добър ден, господин Жасмин“. През 2013г. илюстрира книгата „Приказка за вълшебната флейта“, издадена от издателство „Ентусиаст”. За илюстрациите към тази книга той получава Националната награда „Константин Константинов” за 2014г. в категория „Илюстратор”.

Книги от Дядо Пънч тук

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …