Начало / България / 9 града ще се включат и тази година в Нощ на литературата

9 града ще се включат и тази година в Нощ на литературата

9 български града ще се включат и тази година в традиционната вече Нощ на литературата 2014. Инициативата ще се проведе на 14 май  от 18 до 22 ч  в Перник, Пловдив, Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе и София. В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български съвременни чуждестранни автори.

Тази година ще е третото издание на Нощта на литературата у нас. За първи път бе проведена по инициатива на Чешкия център по примера на съществуващото от седем години едноименно събитие в Прага, десетки чешки градове, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция.

Събитието представлява публични четения в нетрадиционни градски пространства, т. нар. „гнезда“. На всеки половин час известни актьори или други публични личности четат откъси от произведения на съвременната европейска литература. Във всяко гнездо има по един актьор, който чете един и същи откъс, а посетителите се придвижват между различните места. Проектът Нощ на литературата изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230517-WA0006

1 юни в детска стая „Хеликон“

И да не ни се вярва, юни месец дойде, по-точно втурна се презглава, както само децата …