Начало / България / Излиза романът на Христо Карастоянов за Гео Милев и Георги Шейтанов

Излиза романът на Христо Карастоянов за Гео Милев и Георги Шейтанов

До дни на българския книжен ще излезе новата книга на Христо Карастоянов, съобщи издателство „Жанет 45“. В романа си „Една и съща нощ“ носителят на наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ за 2012 г.описва последните години на големия български поет Гео Милев.

Христо Карастоянов „вади на светло“ и образа на анархиста Георги Шейтанов, оказал голямо влияние върху развитието на списание „Пламък“ и  една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век. Всъщност „Една и съща нощ” е разказ за светлото другаруване между двама големи мъже – Гео Милев и Георги Шейтанов. И за последните две години от техния покосен от барутното време живот: време на мечтатели и поети и време на конформисти и ренегати, време за яростно свободолюбие и време за предателство, време за живеене и време за смърт…

Години след гибелта на двамата изящната и горда Мила Гео Милева пише:

„Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив.”

В ако в „Името” Христо Карастоянов се питаше: „Какво би било, ако…” Резултатът беше една тъжна приказка за принцеса без царство, преживяла целия грохотен ХХ век. Сега в „Една и съща нощ” въпросът вече е друг: „А защо не?…” – и в търсенето на отговора авторът разказва за разтърсваното от атентати и подлост време на 20-те години като за днешния наш ден. А героите си описва като наши съвременници. Или поне каквито биха могли да бъдат… Защо не?

Свързани заглавия
Христо Карастоянов написа роман за Гео Милев
Христо Карастоянов, носител на наградата „Хеликон”: Почваме да забравяме какво направи Радичков за всички нас
Христо Карастоянов: Аз съм най-деноминираният автор

Книгите на Христо Карастоянов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2389samladeVerk

Роман за любовта към книгите спечели наградата „Август Стриндберг”

Най-престижното шведско отличие отиде при Лидия Сандгрен Психолог по образование, тя работи върху дебюта си …