На фокус
Начало / България / Излиза романът на Христо Карастоянов за Гео Милев и Георги Шейтанов

Излиза романът на Христо Карастоянов за Гео Милев и Георги Шейтанов

До дни на българския книжен ще излезе новата книга на Христо Карастоянов, съобщи издателство „Жанет 45“. В романа си „Една и съща нощ“ носителят на наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ за 2012 г.описва последните години на големия български поет Гео Милев.

Христо Карастоянов „вади на светло“ и образа на анархиста Георги Шейтанов, оказал голямо влияние върху развитието на списание „Пламък“ и  една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век. Всъщност „Една и съща нощ” е разказ за светлото другаруване между двама големи мъже – Гео Милев и Георги Шейтанов. И за последните две години от техния покосен от барутното време живот: време на мечтатели и поети и време на конформисти и ренегати, време за яростно свободолюбие и време за предателство, време за живеене и време за смърт…

Години след гибелта на двамата изящната и горда Мила Гео Милева пише:

„Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив.”

В ако в „Името” Христо Карастоянов се питаше: „Какво би било, ако…” Резултатът беше една тъжна приказка за принцеса без царство, преживяла целия грохотен ХХ век. Сега в „Една и съща нощ” въпросът вече е друг: „А защо не?…” – и в търсенето на отговора авторът разказва за разтърсваното от атентати и подлост време на 20-те години като за днешния наш ден. А героите си описва като наши съвременници. Или поне каквито биха могли да бъдат… Защо не?

Свързани заглавия
Христо Карастоянов написа роман за Гео Милев
Христо Карастоянов, носител на наградата „Хеликон”: Почваме да забравяме какво направи Радичков за всички нас
Христо Карастоянов: Аз съм най-деноминираният автор

Книгите на Христо Карастоянов тук

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …