Начало / Свят / Критик на Путин получи държавната награда на Австрия за литература

Критик на Путин получи държавната награда на Австрия за литература

Известната руска писателка Людмила Улицкая (71) получи наградата за европейска литература, която се дава всяка година от министерството на културата на Австрия, съобщи „Дер щандарт”. Награждаването ще е през юли в рамките на фестивала в Залцбург. Писателката ще получи чек за 25 хил. евро.

Улицкая е е носител на множество награди, сред които т.нар. руски Букър и “Симон дьо Бовоар”. Тя е един от най-силните критици на Владиимир Путин. Беше свидетел на защитата в процеса срещу пънк групата “Пуси райът”. Освен това взе участие в писателския протест срещу властта с прочутата разходка около паметниците на Пушкин и Грибоедов през май.

Преди два дни Улицкая взе участие в конференция в Киев, чиято цел бе да подпомогне решаването на конфликта между Украйна и Русия. „Медиапул” цитира думите й пред Франс прес:

„Тук сме, защото не ни харесва това, което се случва в Украйна, но за съжаление нашият народ подкрепя правителството ни, а ние видимо сме малцинство. Здравият разум и усилията на разумните хора са нещата, които могат да променят ситуацията. Деградацията на отношенията между Украйна и Русия за нас е неприемлива и трагична и ние ще направим всичко по силите си да запазим човешките взаимоотношения“.

Друг награден с държавната награда на Австрия е виенчанинът Петер Хениш, също на 71 г. Той беше отличен с 12 хил. евро за цялостно творчество. Философът Петер Щрасер, роден през 1950 г. в Грац, взе приза за публицистика на културна тематика в размер на 8 хил. евро. Освалд Егер (51) получава същата награда за поезия.

Книги на Улицкая тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …