Начало / България / Премиера на книгата на Джузепе дел’Агата „Българистични изследвания. Италиано-български срещи“ в СУ

Премиера на книгата на Джузепе дел’Агата „Българистични изследвания. Италиано-български срещи“ в СУ

Утре, 28, април, от 19 ч в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет ще се състои премиерата на книгата на Джузепе дел’Агата „Българистични изследвания. Италиано-български срещи“. Сборникът е издание на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Проф. Джузепе дел’Агата (74) е доказан учен с международна известност в областта на славистиката и българистиката. Неговото име се свързва с най-големите постижения на италианската славистична мисъл от последните десетилетия. Проф. Джузепе дел’Агата е доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Сборникът „Българистични изследвания“ съдържа студии и статии, посветени на Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, на дискусията относно въпроса за езика през периода на Възраждането, но и на българо-италианските културни и езикови взаимодействия от времето на Мавро Орбини до годините на по-интензивна рецепция на българската литература в Италия чрез преводите на Пенчо Славейков, Гео Милев, Йордан Радичков. Включени са и статии за актуални и утвърдени български писатели от днешния ден – Георги Господинов, Алек Попов. Текстовете са обединени от широкоспектърното внимание на автора към България и значителна част от тях се публикуват за първи път на български език.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …