Начало / България / Премиера на книгата на Джузепе дел’Агата „Българистични изследвания. Италиано-български срещи“ в СУ

Премиера на книгата на Джузепе дел’Агата „Българистични изследвания. Италиано-български срещи“ в СУ

Утре, 28, април, от 19 ч в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет ще се състои премиерата на книгата на Джузепе дел’Агата „Българистични изследвания. Италиано-български срещи“. Сборникът е издание на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Проф. Джузепе дел’Агата (74) е доказан учен с международна известност в областта на славистиката и българистиката. Неговото име се свързва с най-големите постижения на италианската славистична мисъл от последните десетилетия. Проф. Джузепе дел’Агата е доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Сборникът „Българистични изследвания“ съдържа студии и статии, посветени на Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, на дискусията относно въпроса за езика през периода на Възраждането, но и на българо-италианските културни и езикови взаимодействия от времето на Мавро Орбини до годините на по-интензивна рецепция на българската литература в Италия чрез преводите на Пенчо Славейков, Гео Милев, Йордан Радичков. Включени са и статии за актуални и утвърдени български писатели от днешния ден – Георги Господинов, Алек Попов. Текстовете са обединени от широкоспектърното внимание на автора към България и значителна част от тях се публикуват за първи път на български език.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …