На фокус
Начало / Свят / Смартфоните подпомагат четенето

Смартфоните подпомагат четенето

Разпространено е мнението, че дигиталните устройства все повече изместват книгите. Оказва се обаче, че това не е така. ЮНЕСКО публикува доклад тази седмица, от който може да бъде направен извода, че в бедните страни в Африка, Азия и Южна Америка смартфоните подпомагат четенето, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Участвали са 4 000 души от държавите Етиопия, Гана, Индия, Кения, Нигерия, Пакистан и Зимбабве.

От ЮНЕСКО са научили, че хората в тези страни четат повече на мобилни устройства, наслаждават се на четенето повече и имат по-лесен достъп до книги. Някои от участниците дори са споделили, че четат на децата си от мобилните си телефони. Изследването е съвместна инициатива на неправителствената организация „Worldreader“ и мобилния гигант „Nokia“.

Проучването показва, че 62% от хората четат повече, след като вече имат смартфон. Един на всеки трима от тях чете от телефон и на децата си. Мъж от Зимбабве коментира:

„Живеем в отдалечен район, където няма библиотеки, а книгите, които имам в малката ми библиотека, вече съм прочел. Но вече имам възможност да избирам от различни заглавия през телефона си“.

Нещо повече – в тези страни четенето на смартфон е най-евтиният вариант. За сравнение – четенето на книга в Зимбамбве през мобилен апарат струва на потребителя 5-6 цента, а едно печатно издание – около 12 долара.

„От както имам мобилен телефон, чета повече. Мисля, че причината е, че нося телефона си със себе си навсякъде. Много по-лесно ми е, отколкото да нося книга. Той е винаги с мен, когато пожелая да чета“, казва ученик от Зимбабве.

Скорошни данни на ЮНЕСКО показват, че от около 7 милиарда души, колкото е приблизителното население на Земята, 6 милиарда имат достъп до работещ мобилен телефон. Това е много повече от 4,5-те милиарда, които имат достъп до тоалетна.

Свързани заглавия
250 милиона деца по света не могат да четат

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …