Начало / Свят / Смартфоните подпомагат четенето

Смартфоните подпомагат четенето

Разпространено е мнението, че дигиталните устройства все повече изместват книгите. Оказва се обаче, че това не е така. ЮНЕСКО публикува доклад тази седмица, от който може да бъде направен извода, че в бедните страни в Африка, Азия и Южна Америка смартфоните подпомагат четенето, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Участвали са 4 000 души от държавите Етиопия, Гана, Индия, Кения, Нигерия, Пакистан и Зимбабве.

От ЮНЕСКО са научили, че хората в тези страни четат повече на мобилни устройства, наслаждават се на четенето повече и имат по-лесен достъп до книги. Някои от участниците дори са споделили, че четат на децата си от мобилните си телефони. Изследването е съвместна инициатива на неправителствената организация „Worldreader“ и мобилния гигант „Nokia“.

Проучването показва, че 62% от хората четат повече, след като вече имат смартфон. Един на всеки трима от тях чете от телефон и на децата си. Мъж от Зимбабве коментира:

„Живеем в отдалечен район, където няма библиотеки, а книгите, които имам в малката ми библиотека, вече съм прочел. Но вече имам възможност да избирам от различни заглавия през телефона си“.

Нещо повече – в тези страни четенето на смартфон е най-евтиният вариант. За сравнение – четенето на книга в Зимбамбве през мобилен апарат струва на потребителя 5-6 цента, а едно печатно издание – около 12 долара.

„От както имам мобилен телефон, чета повече. Мисля, че причината е, че нося телефона си със себе си навсякъде. Много по-лесно ми е, отколкото да нося книга. Той е винаги с мен, когато пожелая да чета“, казва ученик от Зимбабве.

Скорошни данни на ЮНЕСКО показват, че от около 7 милиарда души, колкото е приблизителното население на Земята, 6 милиарда имат достъп до работещ мобилен телефон. Това е много повече от 4,5-те милиарда, които имат достъп до тоалетна.

Свързани заглавия
250 милиона деца по света не могат да четат

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …