Начало / Свят / Мексиканската писателка Елена Понятовска спечели награда „Сервантес“

Мексиканската писателка Елена Понятовска спечели награда „Сервантес“

Мексиканската писателка Елена Понятовска е носителка на наградата „Мигел де Сервантес“, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Отличието е най-престижното в литературата на испански език. То се дава за цялостно творчество. Понятовска получава парична премия от 125 000 евро.

Тя е най-известна с описването на социалната несправедливост  и репресията на управляващите в Мексико в своите журналистически материали. Панайотовска е написала и близо 40 книги, сред които романи, детски произведения, есета, нехудожествени и исторически трудове.

Дете на френско-полски имигранти в Мексико, Понятовска започва кариерата си във вестника „Excelsior“. Тя добива известност с работата си като журналист, защитаващ бедните. Призната е за една от най-значимите активистки в Мексико за ХХ век. Писателката многократно е получавала смъртни заплахи, особено след като описва клането в Тлателолко, Мексико Сити, когато през 1968 г. военни избиват цивилни на студентска демонстрация.

82-годишната Понятовска става едва четвъртата жена, която печели награда „Сервантес“ в 39-годишната история на наградата.

Понятовска е родена в Париж. Баща й е с полски корени, майка й е от Мексико. Семейството се преселва в Южна Америка по време на Втората световна война. Понятовска прави кариера като журналист и през 1978 г. печели национална награда. Най-известната й книга е  „La noche de Tlatelolco”. Наричат я „критичната съвест на Мексико”.

Свързани заглавия
97-годишен поет спечели наградата „Сервантес”

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …