На фокус
Начало / Свят / Мексиканската писателка Елена Понятовска спечели награда „Сервантес“

Мексиканската писателка Елена Понятовска спечели награда „Сервантес“

Мексиканската писателка Елена Понятовска е носителка на наградата „Мигел де Сервантес“, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Отличието е най-престижното в литературата на испански език. То се дава за цялостно творчество. Понятовска получава парична премия от 125 000 евро.

Тя е най-известна с описването на социалната несправедливост  и репресията на управляващите в Мексико в своите журналистически материали. Панайотовска е написала и близо 40 книги, сред които романи, детски произведения, есета, нехудожествени и исторически трудове.

Дете на френско-полски имигранти в Мексико, Понятовска започва кариерата си във вестника „Excelsior“. Тя добива известност с работата си като журналист, защитаващ бедните. Призната е за една от най-значимите активистки в Мексико за ХХ век. Писателката многократно е получавала смъртни заплахи, особено след като описва клането в Тлателолко, Мексико Сити, когато през 1968 г. военни избиват цивилни на студентска демонстрация.

82-годишната Понятовска става едва четвъртата жена, която печели награда „Сервантес“ в 39-годишната история на наградата.

Понятовска е родена в Париж. Баща й е с полски корени, майка й е от Мексико. Семейството се преселва в Южна Америка по време на Втората световна война. Понятовска прави кариера като журналист и през 1978 г. печели национална награда. Най-известната й книга е  „La noche de Tlatelolco”. Наричат я „критичната съвест на Мексико”.

Свързани заглавия
97-годишен поет спечели наградата „Сервантес”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

11697_prostirani-svejk

Оригиналът на Швейк ще бъде изложен за ден

Публика ще го види за първи път Ярослав Хашек, авторът на „Приключенията на добрия войник …