Начало / Свят / Библиотеката на Конгреса в САЩ ще награди Е. Л. Доктороу

Библиотеката на Конгреса в САЩ ще награди Е. Л. Доктороу

Библиотеката на Конгреса в САЩ ще награди писателя Е. Л. Доктороу, съобщи online.wsj.com. Доктороу ще получи приз за цялостен принос към американската художествена проза. Новината беше обявена от Джеймс Билингтън, библиотекар на Конгреса. Официалната церемония по награждаването ще се проведе на 30 август тази година във Вашингтон.

Билингтън заяви, че книгите на Доктороу „рисуват ярки картини, изпълнени с цвят и драматизъм”. Той сравни творчеството му с това на Чарлс Дикенс. Доктороу коментира, че животът на един романист е изпълнен със съмнение в себе си. А тази награда щяла да му даде миг на спокойствие и увереност. Последната книга на писателя, „Andrew’s Brain”, излезе през януари.

Едгар Лорънс Доктороу е американски писател, роден през 1931 г. Известен е с историческите си романи. Българският читател го познава най-вече от книгата му „Рагтайм”. Други негови творби, преведени на български език, са „Призраци в Ню Йорк”, „Езерото на Гмурците” и „Хомър и Лангли”. Интересен факт за него е, че е кръстен на Едгар Алън По.

Свързани заглавия
Новият роман на Е. Л. Доктороу излиза на 14 януари

Книги от Е. Л. Доктороу тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238020_b

Да се научиш да обитаваш необитаемия си „аз“

Юлия ПЕТКОВА „Йога“ е на българския книжен пазар в превод на Росица Ташева За него …