На фокус
Начало / Любопитно / „Година на лъжата“ от Андрей Геласимов (анотация)

„Година на лъжата“ от Андрей Геласимов (анотация)

След „Степни богове“ и „Дом на улица Езерна“ на българския книжен пазар излиза трета книга от Андрей Геласимов – „Година на лъжата“. Геласимов, когото литературните критици определят като „руския Селинджър“, е един от най-успешните съвременни руски автори. Той е носител на редица престижни литературни отличия и се радва на голяма читателска популярност. През 2005 г. на Парижкия книжен салон Геласимов е признат за най-известния руски писател във Франция. Книгата му „Година на лъжата“ е едно от най-успешните и най-добре продаващите се произведения. Романът задоволява всеки читателски вкус, защото темите, разгледани в него, са много – описание на руската действителност, задълбочен поглед към съвремието и към проблемите, с които се сблъскваме днес, и всичко поднесено с голяма доза хумор и ирония. През 2010 г. романът е екранизиран под името „Год обмана или люб.off“

Главният герой на тази история Михаил Воробьов е млад човек, отдал се на забавни приключения, но мечтаещ за успешна кариера и много пари. Случайно получава покана да работи по призвание. Михаил е нает като възпитател на богато момче, което се е затворило в своя свят, обожава Одри Хепбърн и тайно е влюбено в очите на обаятелната Марина. Освен това Михаил трябва да изпълнява ролята на шпионин, да докладва всеки ден за настроенията и постъпките на момчето. Истинските проблеми започват, когато той също се влюбва в нея и поредният забавен епизод се превръща в драма, която преобръща живота му. Сега Михаил е принуден да лъже всички – момчето, като тайно се среща с неговото момиче, бащата на момчето, наел го на тази много изгодна работа, а след това и самия себе си.
В тази авантюристична и забавна история авторът Андрей Геласимов разказва как човек пораства и колко трудно всъщност е това – да изгубиш мечтите си, вниманието на родителите, вярата в любовта. Той проследява хода на събитията от три различни гледни точки: на младия, едва седемнайсетгодишен Сергей, на младата Марина и на щастливия съперник Михаил. Всеки вижда случващите се събития от различна гледна точка, всеки ги пречупва през своя мироглед, от което разказът става толкова истински и достоверен, че напомя личен дневник.

„Година на лъжата“ тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …