На фокус
Начало / Любопитно / „Година на лъжата“ от Андрей Геласимов (анотация)

„Година на лъжата“ от Андрей Геласимов (анотация)

След „Степни богове“ и „Дом на улица Езерна“ на българския книжен пазар излиза трета книга от Андрей Геласимов – „Година на лъжата“. Геласимов, когото литературните критици определят като „руския Селинджър“, е един от най-успешните съвременни руски автори. Той е носител на редица престижни литературни отличия и се радва на голяма читателска популярност. През 2005 г. на Парижкия книжен салон Геласимов е признат за най-известния руски писател във Франция. Книгата му „Година на лъжата“ е едно от най-успешните и най-добре продаващите се произведения. Романът задоволява всеки читателски вкус, защото темите, разгледани в него, са много – описание на руската действителност, задълбочен поглед към съвремието и към проблемите, с които се сблъскваме днес, и всичко поднесено с голяма доза хумор и ирония. През 2010 г. романът е екранизиран под името „Год обмана или люб.off“

Главният герой на тази история Михаил Воробьов е млад човек, отдал се на забавни приключения, но мечтаещ за успешна кариера и много пари. Случайно получава покана да работи по призвание. Михаил е нает като възпитател на богато момче, което се е затворило в своя свят, обожава Одри Хепбърн и тайно е влюбено в очите на обаятелната Марина. Освен това Михаил трябва да изпълнява ролята на шпионин, да докладва всеки ден за настроенията и постъпките на момчето. Истинските проблеми започват, когато той също се влюбва в нея и поредният забавен епизод се превръща в драма, която преобръща живота му. Сега Михаил е принуден да лъже всички – момчето, като тайно се среща с неговото момиче, бащата на момчето, наел го на тази много изгодна работа, а след това и самия себе си.
В тази авантюристична и забавна история авторът Андрей Геласимов разказва как човек пораства и колко трудно всъщност е това – да изгубиш мечтите си, вниманието на родителите, вярата в любовта. Той проследява хода на събитията от три различни гледни точки: на младия, едва седемнайсетгодишен Сергей, на младата Марина и на щастливия съперник Михаил. Всеки вижда случващите се събития от различна гледна точка, всеки ги пречупва през своя мироглед, от което разказът става толкова истински и достоверен, че напомя личен дневник.

„Година на лъжата“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …