На фокус
Начало / Свят / Джон Уейн обичал литературата и лъжел на шах, разкрива биография

Джон Уейн обичал литературата и лъжел на шах, разкрива биография

Биографична книга за Джон Уейн е вече на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Телеграф“. „John Wayne: The Life and Legend“ е написана от Скот Айман и е издадена от „Simon & Schuster“. Творбата е 672 страници. Освен, че описва историята на легендарния актьор, произведението разкрива любопитни факти за него като любовта му към писателите Агата Кристи, Артър Конан Дойл и Чарлс Дикенс, склонността му да лъже на шах и неговите суеверия.

Уейн (1907 – 1979 г.) е един от най-успешните холивудски актьори. С ролите си в жанра уестърн, той дефинира американската популярна култура през ХХ век. Консервативните му политически убеждения го правят герой за едни и злодей за други. Авторът пише как Уейн казвал, че е станал актьор по случайност, а всъщност е учил актьорско майсторство и мечтаел за филмова кариера през всичките си младежки години. Жени се 3 пъти, а е имал и афера с Марлене Дитрих. Дюк, както е прякорът му, издига ценностите на силата, решителността, достойнството и търсенето на справедливост независимо от обстоятелствата. Уейн продължава да е мерило, според което се оценяват актьорите и днес.

Айман базира книгата си на лични интервюта с Уейн, както и непубликувани досега спомени на близки и колеги на актьора. Произведението проследява кариерата на Уейн, неговите бизнес идеи и личния му живот. Според автора, най-ценното качество на Джон Уейн е неговата готовност да излезе от комфортната си зона, независимо дали става въпрос за сцената или живота.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1395312199512

И Европейската банка номинира Георги Господинов

Призът се връчва за седми път Международната награда е създадена през 2017-а в сътрудничество с …