На фокус
Начало / Свят / Джон Уейн обичал литературата и лъжел на шах, разкрива биография

Джон Уейн обичал литературата и лъжел на шах, разкрива биография

Биографична книга за Джон Уейн е вече на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Телеграф“. „John Wayne: The Life and Legend“ е написана от Скот Айман и е издадена от „Simon & Schuster“. Творбата е 672 страници. Освен, че описва историята на легендарния актьор, произведението разкрива любопитни факти за него като любовта му към писателите Агата Кристи, Артър Конан Дойл и Чарлс Дикенс, склонността му да лъже на шах и неговите суеверия.

Уейн (1907 – 1979 г.) е един от най-успешните холивудски актьори. С ролите си в жанра уестърн, той дефинира американската популярна култура през ХХ век. Консервативните му политически убеждения го правят герой за едни и злодей за други. Авторът пише как Уейн казвал, че е станал актьор по случайност, а всъщност е учил актьорско майсторство и мечтаел за филмова кариера през всичките си младежки години. Жени се 3 пъти, а е имал и афера с Марлене Дитрих. Дюк, както е прякорът му, издига ценностите на силата, решителността, достойнството и търсенето на справедливост независимо от обстоятелствата. Уейн продължава да е мерило, според което се оценяват актьорите и днес.

Айман базира книгата си на лични интервюта с Уейн, както и непубликувани досега спомени на близки и колеги на актьора. Произведението проследява кариерата на Уейн, неговите бизнес идеи и личния му живот. Според автора, най-ценното качество на Джон Уейн е неговата готовност да излезе от комфортната си зона, независимо дали става въпрос за сцената или живота.

Прочетете още

Alison_Inches-ezgcom-webp-to-jpg-converter

Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Малко е спорно кой го казва – дали Уанда, или пък… Алисън Когато писателката Алисън …