Начало / Свят / Панаирът на книгата в Лондон – в търсене на нов успешен бизнес модел

Панаирът на книгата в Лондон – в търсене на нов успешен бизнес модел

8 април – първи ден от Панаирът на книгата в Лондон, мина в обсъждане на идеи и търсене на новия успешен бизнес модел, съобщи „Гардиън“. Представителите на бизнеса с книги се обединиха около мнението, че не трябва да се допуска застой. Те коментираха, че вече обикновеното превръщане на печатен текст във файл не е достатъчно.

Ричард Моле, изпълнителен директор на Асоциацията на издателите в Обединеното кралство, заяви:

„Обръщането на книга в .pdf вече не е достатъчно иновативно, за да се привлече вниманието на читателите и да се стимулират продажбите. Във всеки сектор, във всяка индустрия, застоят означава смърт. Ако стоиш на едно място си в опасност, защото някой ще дойде и ще ти вземе клиентите“.

Книгоготърговците продължават да се опитват да бъдат в крак с иновациите в дигиталната епоха, която е в разгара си. Джо Туист, директор на асоциацията за интерактивно забавление „UK Interactive Entertainment“, е на мнение, че издатели и книготърговци трябвада започнат да работят с индустрията на компютърните игри. Това би разширило спектъра на аудиторията и на двете сфери.

Една от най-революционните идеи дойде от новосформираното издателство „Penguin Random House“. Те анонсираха, че разработват нов уебсайт, който да бъде мрежа на независимите книжарници. Той ще позволява на читателите да пазаруват онлайн от 350 независими книжарници. „My Independent Bookshop“ ще стартира през май. Сайтът може да се превърне в спасителен пояс за независимите търговци на книги, които все повече губят съревнованието с големите вериги.

Имаше и песимисти – Клеър Фокс, която е директор на института „Institute of Ideas“ изрази своето притеснение, че издателите губят вяра в книгите и техните ценности, като все повече се обръщат към алтернативни начини за привличане на вниманието на читателя.

Свързани заглавия
Обявяват 8-ми април за международен ден на Тери Пратчет
Утре се открива Панаирът на книгата в Лондон

Прочетете още

437141669_832549375584898_3767116634349715227_n

Брюксел отваря врати за българските книги

Гостуват любими наши автори Фестивалът е шести подред, като организатор е Българската културна асоциация в …