Начало / Свят / Навършиха се 50 години от публикуването на „Чарли и шоколадовата фабрика“

Навършиха се 50 години от публикуването на „Чарли и шоколадовата фабрика“

Вчера, 1 април, се навършиха 50 години от публикуването на класическата детска книга на Роалд Дал, „Чарли и шоколадовата фабрика“. Творбата излиза за първи път в САЩ през 1964 г., публикувана от „Alfred A. Knopf, Inc“. 3 години по-късно вече е и в книжарниците в Обединеното кралство. Произведението се счита за един от шедьоврите в детската литература.

Главните герои в книгата са малкият Чарли Бъкет и Уили Уонка – ексцентричен производител на шоколад. Той отваря вратите на фабриката си за 5 деца, които обаче трябва да намерят т.нар. златен билет, преди да получат неограничен достъп до лакомствата на Уонка. Чарли печели състезанието и Уонка прибира неговото семейство да живее във фабриката.

Книгата има и продължение – „Чарли и Големият стъклен асансьор“. И двете книги са достъпни в родните книжарници. Дал е планирал и трета част, която така и не завършва. Направени са два мащабни филма по „Чарли и шоколадовата фабрика“. Първата адаптация е от 1971 г., когато ролята на Уонка играе Джийн Уайлдър, а Чарли е представен от Питър Оустръм. Следващата екранизация на книгата е през 2005 г., с участието на Джони Деп и Фреди Хаймор.

„Чарли и шоколадовата фабрика“ тук

„Чарли и Големият стъклен асансьор“ тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

WireAP_a03311887c5d4ff8a103e185a3658d96_16x9_1600

E Л Джеймс съблече отново героите си

На сцената пак е Крисчън Грей Freed представлява края на алтернативната трилогия „Петдесет нюанса сиво”. …