Начало / Свят / Навършиха се 50 години от публикуването на „Чарли и шоколадовата фабрика“

Навършиха се 50 години от публикуването на „Чарли и шоколадовата фабрика“

Вчера, 1 април, се навършиха 50 години от публикуването на класическата детска книга на Роалд Дал, „Чарли и шоколадовата фабрика“. Творбата излиза за първи път в САЩ през 1964 г., публикувана от „Alfred A. Knopf, Inc“. 3 години по-късно вече е и в книжарниците в Обединеното кралство. Произведението се счита за един от шедьоврите в детската литература.

Главните герои в книгата са малкият Чарли Бъкет и Уили Уонка – ексцентричен производител на шоколад. Той отваря вратите на фабриката си за 5 деца, които обаче трябва да намерят т.нар. златен билет, преди да получат неограничен достъп до лакомствата на Уонка. Чарли печели състезанието и Уонка прибира неговото семейство да живее във фабриката.

Книгата има и продължение – „Чарли и Големият стъклен асансьор“. И двете книги са достъпни в родните книжарници. Дал е планирал и трета част, която така и не завършва. Направени са два мащабни филма по „Чарли и шоколадовата фабрика“. Първата адаптация е от 1971 г., когато ролята на Уонка играе Джийн Уайлдър, а Чарли е представен от Питър Оустръм. Следващата екранизация на книгата е през 2005 г., с участието на Джони Деп и Фреди Хаймор.

„Чарли и шоколадовата фабрика“ тук

„Чарли и Големият стъклен асансьор“ тук

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …