На фокус
Начало / Свят / „Амазон“ отваря книжарница на Международната космическа станция

„Амазон“ отваря книжарница на Международната космическа станция

„Амазон“ ще отвори книжарница на Международната космическа станция, съобщи thebookseller.com. Тази сутрин новината беше съобщена от НАСА в Хюстън. Очаква се книжарницата да „отвори врати“ за летния сезон, когато е най-ангажираният период в станцията – екипи се сменят на всеки 50 дни. Тя ще предлага печатни книги с твърди и меки корици, като ще побира около 2 000 издания. Така ще се направи времето по-приятно на едно от най-самотните работни места в света.

Сделката е част от дългосрочна мечта на основателя на компанията за онлайн търговия Джеф Безос. Безос от дълги години се вълнува от пътуване в космоса и през 2000 г. дори основа „Blue Origin“, която разработва технологии за пътуване в космическото пространство. Крайната цел на Безос е един ден да има хотели, увеселителни паркове и колонии хора, наброяващи 2-3 милиона, които да обитават земната орбита.

Любопитното, че това е първата физическа книжарница, която „Амазон“ отваря. В момента Безос се подготвя за 3-дневно пътешествие за церемонията по откриването на историческата книжарница.

Книжарницата ще използва специален сензор, който ще помага за това да се определя над коя страна преминава станцията и кои издателства какви права за ценообразуване притежават. Преизчисление на цените ще се прави на всеки 91 минути. Безос планира да се намери начин и издатели и дори автори да могат да правят турнета до книжарницата.

Освен това ще има по-различно разпределение на категориите. Например книгите, отбелязвани като художествена проза на Земята, на станцията ще бъдат научна фантастика. Астрономията ще бъде класифицирана като регионални издания. Ще се продават печатни книги, защото системата за електронна търговия ще попречи на навигацията на станцията. Безос отбелязва, че все пак в космоса, където няма гравитация, дебели книги дори като „Одисей“ от Джеймс Джойс не са тежки.

Разбира се, инициативата има и своите критици. Говорител, представител на независимите книжарници в САЩ, заяви, че очевидно Безос не се задоволява с факта, че превзема Земята, а иска да окупира и космическото пространство.

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …