На фокус
Начало / Свят / Разказ на Самюъл Бекет ще бъде публикуван 80 години след като е бил отхвърлен от издател

Разказ на Самюъл Бекет ще бъде публикуван 80 години след като е бил отхвърлен от издател

Разказ на Самюъл Бекет ще бъде публикуван 80 години след като е бил отхвърлен от издателя на ирландския писател, съобщи „Гардиън”. Разказът е озаглавен „Кокалите на ехото” и трябвало да бъде част от сборника „More Pricks Than Kicks”, излязъл през 1934 г. Произведението ще бъде пуснато на англоезичния книжен пазар на 17 април от „Faber & Faber”. Очаква се това да бъде голямо събитие за почитателите на Бекет.

Енигматичната творба е била част от взаимно свързаните истории в сборника. Но тогавашният издател на автора Чарлс Прентис, известен като човек с тежък характер, я отхвърля, като пише следното на Бекет:

„Това е кошмар. Тръпки ме побиват. „Кокалите на ехото” ще загуби много читатели на книгата, убеден съм. Хората ще изтръпнат, ще бъдат озадачени и объркани. Чувството няма да им хареса и няма да искат да го изпитат отново. Трябваше да кажа това”.

От тогава произведението от 13 500 думи стои в архивите, без да му се обръща особено внимание. Редактор на новото издание е д-р Марк Никсън, който преподава съвременна литература в университета „University of Reading”. Той е директор на фондацията „Beckett International Foundation” и президент на „Samuel Beckett Society”. Никсън не за първи път ще публикува творчество на Бекет.

Според него именно този разказ кара писателя да напише поема със същото име и да я публикува през 1935 г. в „Echo’s Bones and Other Precipitates”. Тази поема е публикувана на български език.

Самюъл Бекет е ирландски писател и драматург, роден през 1906 г. Носител е на Нобелова награда за литература за 1969 г. Интересен факт е, че дава премията си за благотворителност. Много негови произведения са преведени на български, сред които „Мерсие и Камие”, „В очакване на Годо”, „Молой”, „Краят на играта” и др. Умира през 1989 г.

Свързани заглавия
Ръкопис на Самюъл Бекет отива на търг, очаква се цената му да бъде около милион паунда

Самюъл Бекет: Всички сме родени луди. Някои оставаме такива
Чуйте Самюъл Бекет да чете от романа си „Watt”
100-те най-велики книги за всички времена според „Крисчън Сайънс Монитър”
Копие от първия роман на Самюъл Бекет е продадено за 12 000 паунда, парите отиват за благотворителност
Нора към съпруга си Джеймс Джойс: Защо не пишеш книги, които хората могат да четат?
Самюъл Бекет и Вацлав Хавел си посветили пиеси
Университетът Кеймбридж публикува кореспонденцията на Самюъл Бекет

Книги от Бекет тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

vfzhgfhgyg-800x445

Теодора Колева: Човек говори тогава, когато има какво да каже

Изключителен роман по действителен случай е „Мъжете в живота на А.“ Поканихме неговата авторка Теодора Колева, бивш …