Начало / България / Йордан Ефтимов е носителят на наградата „Христо Фотев”

Йордан Ефтимов е носителят на наградата „Христо Фотев”

Йордан Ефтимов е новият носител на наградата „Христо Фотев”, съобщи „Фокус”, позовавайки се на Община Бургас. Церемонията по връчването на отличието от литературния конкурс се състоя в драматичен театър „Адриана Будевска”. В конкурса са участвали над 130 автори със 140 стихосбирки.

Йордан Ефтимов – преподавател в Нов български университет е отличен за стихосбирката си „Сърцето не е създател”. Той получи 2000 лв., осигурени от Община Бургас, с които може да финансира свой следващ проект. Присъдени са и два съпътстващи приза: на Едвин Сугарев за „Сезонът на прашилото” и на Сашо Серафимов за „Старците умират в края на света”.

Най-добрата стихосбирка избра жури в състав: Руслан Карагьозов, Роза Боянова, Иван Сухиванов, Георги Ингилизов и Рада Панчовска. Сред петимата автори – финалисти попадна 37-годишният бургазлия Иво Рафаилов с новата си книга „Изброими изкушения”. Официалната церемония започна със спектакъл по стихове на самия Христо Фотев. В нея участваха проф. Михаил Неделчев и Недялко Йорданов.

Йордан Ефтимов е литературовед, литературен критик, радио- и телевизионен водещ на предавания за книги и литература. Роден е в Разград през 1971 г. Завършва НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ през 1990 г. и българска филология в СУ„Св. Климент Охридски“ през 1995 г. Доктор по история на българската литература с дисертация на тема „Проблеми на символизма в творчеството на Иван Андрейчин, Иван Грозев, Димо Кьорчев и Димчо Дебелянов“ (2008).

„Сърцето не е създател” тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …

2 Коментари

    • читател

      Започна злобата и завистта на участниците, неспечелили конкурса.