Начало / Интервюта / Милен Русков: Днешното време не е толкова интересно, колкото може би се струва на живеещите в него

Милен Русков: Днешното време не е толкова интересно, колкото може би се струва на живеещите в него

Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г. Завършва българска филология  в „Св. Климент Охридски“. Публикувал е три романа, всеки от които е удостоен с различни литературни награди: „Джобна енциклопедия на мистериите“ (София, 2004) е отличен с награда „Южна пролет“ за литературен дебют; „Захвърлен в природата“ (София, 2008), е отличен с награда „ВИК“ за роман на годината (2009); „Възвишение“ (София, 2011) е отличен със „Златен век“ на Министерство на културата (2012) ,с национална награда за литература „Христо Г. Данов“ (2012) и наградата „Елиас Канети“. „Захвърлен в природата“ е издаден на английски под заглавието „Thrown into Nature“ (Рочестър, Ню Йорк, 2011) в превод на Анджела Родъл. Преводите на Русков включват „Как да гледаме философски на живота“ (The Philosopher’s Joke, 1909) и „Бележки за роман“ (Novel Notes, 1893) от Джеръм К. Джеръм, „Изповеди на един английски пушач на опиум“ (Confessions of an English Opium-Eater, 1821) от Томас де Куинси и „Малкият непознат“ (The Little Stranger, 2009) от Сара Уотърс.

––––––––––––

Взехте много награди с „Възвишение”. На какво според Вас се дължи успехът на романа, много критици Ви сравниха с българските класици?

–      Дължи се чисто и просто на художествените качества на романа, както и на приликата с българската класика.

 В романа си постигате парадокс – разказвате за един драматичен епизод от  българската история, струвал живота на най-големия ни национален герой,  и в същото време го пресъздавате на диалект, с което постигате и комичен  ефект. Остава чувството, че иронията Ви не е предназначена само за  историческите Ви герои, но и за съвременниците Ви. Така ли е?

–      Иронията е много характерна черта на моя художествен стил. Тя е предназначена за всички, които могат да я забележат, и насочена към всичко, което я заслужава. Последното, най-общо казано, е светът като цяло – той е чудесен обект на ирония. Една от неговите основни характеристики е, че е много сложно изплетена глупост. С което не искам да кажа, че това е единствената му характеристика – въобще не е така. Но тази може да я видите почти навсякъде, стига да се вгледате достатъчно дълбоко и с достатъчно отстранен поглед.

 В едно интервю казвате, че Ви вълнуват 20-те години на ХХ в. в България.  Кое е магнетичното за Вас в тази епоха?

–      20-те години са време на изключително остър, драматичен вътрешен конфликт. Така както Възраждането е време на най-голямо единение на българите, 20-те години са времето на най-голямото им разединение. Тези два периода се намират в контрапункт.

Обичате да се връщате назад във времето, каква е причината за това?  Бягство от действителността? Омерзение от случващото се днес? Носталгия?

–      Просто назад има по-хубави истории. Днешното време не е толкова интересно, колкото може би се струва на живеещите в него. Не защото е безинтересно, а защото има много по-интересни  –  по-драматични и по-живописни. Историята е дълга, много по-дълга от двайсетината години на нашата съвременност, и в нея има всичко.

 Кой е еталонът Ви за писане на белетристика в български и световен  мащаб?

–       От световните писатели аз харесвам най-много един писател, на когото не приличам – Марсел Пруст. И няколко, на които приличам стилистично, най-яркият от които според мен е Кърт Вонегът. От българските писатели харесвам най-много Емилиян Станев, Димитър Димов, Йордан Йовков и разбира се Захари Стоянов и Стоян Заимов.

 Какво обичате да четете?

–       Трагикомични книги – такива, които са едновременно смешни и тъжни. Най-щастливият ми читателски месец беше през 1992 г., когато така се случи, че прочетох един след друг „Сговор на глупци“ на Джон Кенеди Тул и „Чевенгур“ на Андрей Платонов. Никога след това не ми се е случвало нещо подобно.

Въпросите зададе Румен Василев

Книгите на Милен Русков тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …