Начало / Критика / Предимствата от четенето на книги

Предимствата от четенето на книги

Представяме ви текст на selfhelpfix.com, който показва част от ползите от четенето и предимствата, които ни носят книгите. Ето ги и тях:

Четенето „храни“ ума. Мозъкът на човека е като един суперкомпютър, чийто пълни възможности все още не са разкрити. Но, за да работи добре, този компютър трябва постоянно да бъде захранван с информация и знание. Колкото повече „храните“ ума си, толкова повече го развивате.

Четенето ви прави по-добър събеседник. Помислете само на колко различни теми има посветени произведения. Четенето на разнообразна литература ви прави подходящ събеседник на най-различни теми. Хората подценяват ролята, която играе четенето за оформянето на нашите представи и мнения по различни теми.

Четенето е и забавление. Това важи особено за художествените творби. Един добре написан роман ви интригува и забавлява. Освен това ви кара да мислите, за да разгадаете мистериите, които сюжета поставя.

Всички успешни личности четат постоянно. Успешните предприемачи и бизнесмени четат по една нформативна книга седмично. И не случайно стигат до успеха. Знанието означава власт. Използвайте свободното си време, за да четете и да увеличавате арсенала си от знание и умения, които може да се наложи да използвате във всеки един момент.

Четенето стимулира креативността. Има безброй проучвания, показващи, че четенето прави човек по-умен и по-интелигентен. Четенето на различни книги увеличава вашия мироглед и ви дава идеи. Освен това, четенето подобрява фокуса и ви дава възможност да се съсредоточите по-добре върху належащите задачи.

Четенето е полезно и за здравето. Най-важният фактор за повечето здравословни проблеми в наши дни е стресът. А книгите помагат да се отпуснете и да се разсеете от ежедневните проблеми. Има научни доказателства, които сочат, че тези, които четат, се радват на по-добро здраве. Още един плюс на четенето е, че подобрява паметта.

Четенето помага за решаването на проблеми. Много от решенията на проблемите, с които се сблъсквате всеки ден, вече са описани някъде. Ако сте редовен читател, вече ще сте научили как да се справяте в различни ситуации, както в професионален, така и в личен план. Вече възможностите за четене са неограничени – можете да четете електронни книги, докато пътувате, а може и да трупате знание, докато се разхождате, слушайки произведения в аудио формат.

Денят, в който спрете да четете, е денят, в който ще спрете да се развивате. Ползите от четенето са безкрайни. Някои книги ще ви вдъхновят да преследвате мечтите си, други ще ви направят по-добри в професията ви, трети ще ви развличат. Не се лишавайте от възможността да станете по-завършена личност.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …