Начало / Свят / Астрид Линдгрен на банкнотата от 20 шведски крони

Астрид Линдгрен на банкнотата от 20 шведски крони

Образът на класическата детска писателка Астрид Линдгрен ще бъде отпечатан на банкнотата от 20 шведски крони, съобщи mediabistro.com. Банкнотите ще изобразяват Линдгрен, както и нейния вечен и любим в цял свят персонаж – Пипи Дългото чорапче. Дизайнът е на известния художник Гьоран Йостерлунд.

Банкнотите ще влязат в обръщение до края на тази година или най-късно в началото на 2015 г. Централната шведска банка „The Riksbank“ обяви новината за първи път през 2011 г. 20 шведски крони се равняват на близо 4,50 лв.
През миналата година пък във Великобритания потвърдиха, че Джейн Остин ще се бъде на банкнотите от 10 паунда от 2017 г.

Астрид Линдгрен е шведска писателка, родена през 1907 г. Творчеството й е преведено на близо 70 езика (от арабски до зулу) и отпечатано в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната й героиня – Пипи Дългото чорапче е публикувана в Швеция през 1945 г. , а в България излиза през 1968 г. Тя е 25-та най-превеждана писателка. Продадени са около 145 милиона копия на нейни книги. Най известните й произведения са книгите за Пипи Дългото чорапче и „Карлсон, който живее на покрива”.  Линдгрен е най-популярната писателка в България.Умира през 2002 г.

Фото: riksbank.se

Книги от Астрид Линдгрен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

017_Paine_Video_Thumbnail

Памфлет на Томас Пейн е най-популярната книга сред американците

Писателят е майстор на корсети по занаят и журналист по професия „Здравият разум“ излиза преди …