Начало / Свят / Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели

Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели

Нов закон в Обединеното кралство, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели, съобщи „Индипендънт“. Законът, който влезе в сила от ноември 2013 г., не позволява на затворниците да получават нищо отвън, освен ако случаят им не е по-специален, като например определено заболяване. Сред забранените вещи освен книги са картички, списания, дрехи.

Петиция на сайта Change.org призовава министъра на правосъдието Крис Грейлинг да преосмисли този ход. Само за 2 дни тя е събрала над 5 500 подписа, сред които на писатели като Филип Пулман, Марк Хадън, Антъни Хоровиц, Ема Донахю, Сюзан Хил и др. Много автори изразиха публично негодуванието си от решението.

Марк Хадън определи политиката на британските власти като „непродуктивна“. Той каза още:

„Това е неоснователно и жестоко наказание. По този начин властите отказват да признаят жизненоважната роля, която играят книгите за образоването и лекуването на затворниците. Г-н Грейлинг не мисли какво е най-добре за обществото. Тези, които са затворници днес, утре могат да ни бъдат съседи“.

Хоровиц, автор на „Домът на коприната“, заяви, че си кореспондира с млад затворник, който има доживотна присъда за убийство. Писателят бил шокиран да разбере, че не може да му изпраща своите книги. В социалната мрежа „Туитър“ Филип Пулман пък написа:

„Това е едно от най-отвратителните, подли и отмъстителни действия на едно варварско правителство“.

Книги от Филип Пулман тук

Книги от Марк Хадън тук

Книги от Антъни Хоровиц тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …