Начало / Свят / Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели

Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели

Нов закон в Обединеното кралство, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели, съобщи „Индипендънт“. Законът, който влезе в сила от ноември 2013 г., не позволява на затворниците да получават нищо отвън, освен ако случаят им не е по-специален, като например определено заболяване. Сред забранените вещи освен книги са картички, списания, дрехи.

Петиция на сайта Change.org призовава министъра на правосъдието Крис Грейлинг да преосмисли този ход. Само за 2 дни тя е събрала над 5 500 подписа, сред които на писатели като Филип Пулман, Марк Хадън, Антъни Хоровиц, Ема Донахю, Сюзан Хил и др. Много автори изразиха публично негодуванието си от решението.

Марк Хадън определи политиката на британските власти като „непродуктивна“. Той каза още:

„Това е неоснователно и жестоко наказание. По този начин властите отказват да признаят жизненоважната роля, която играят книгите за образоването и лекуването на затворниците. Г-н Грейлинг не мисли какво е най-добре за обществото. Тези, които са затворници днес, утре могат да ни бъдат съседи“.

Хоровиц, автор на „Домът на коприната“, заяви, че си кореспондира с млад затворник, който има доживотна присъда за убийство. Писателят бил шокиран да разбере, че не може да му изпраща своите книги. В социалната мрежа „Туитър“ Филип Пулман пък написа:

„Това е едно от най-отвратителните, подли и отмъстителни действия на едно варварско правителство“.

Книги от Филип Пулман тук

Книги от Марк Хадън тук

Книги от Антъни Хоровиц тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …