На фокус
Начало / Интервюта / Михаела Паленкова: Успешният книжар трябва да е много близко до клиента

Михаела Паленкова: Успешният книжар трябва да е много близко до клиента

Михаела Паленкова е един от най-разпознаваемите и успешни книжари във веригата „Хеликон“. 35-годишната дама започва кариерата си в първата книжарница на компанията – в Бургас. Преминава през почти всички нива на йерархията – от Логистичния център, през работата с клиенти на едро и дребно в шоурум „Ракитин“. След това е управител на книжарница „Хеликон-България“, а от 5 години е начело на екипа в най-голямата книжарница в София – „Хеликон-Витоша“. Успехите й я издигат и до ранга на един от основните методисти във веригата.

––––––––––––––-

Вие бяхте в комисията на конкурса за Старши книжар, проведен от веригата книжарници „Хеликон”. Каква беше целта му?

–      Целта беше да отличим най-знаещите, можещите и компетентни кадри във веригата. Хората, които са приели работата си в „Хеликон“ като призвание.

 Как протече конкурсът? На какви въпроси трябваше да отговарят кандидатите?

–      Всички бяха много емоционални. За пръв път проведохме конкурса в този формат. Имаше въпроси от сферата на живата работа, които да накарат кандидатите да покажат най-доброто от себе си. Самото състезание протече в три кръга.  В първия книжарите бяха подложени на общ тест, който даде представа за познанията им на заглавия, автори и съдържанието на различни книги. Целта беше да се определи и степента на познаването на политиката на фирмата към различни кампании, а освен това да се провери способността им за асоциативно мислене и креативността на кандидатите. Вторият кръг представляваше решаване на казуси, възникнали в ежедневния живот в една книжарница. Тук кандидатите трябваше да покажат комуникативните си умения, способностите си да водят диалог и да излизат уверени от напрегнати ситуации, с които се сблъскваме всеки ден. Имаше и практическа част, която да покаже уменията им при работа със специфичния софтуер, който „Хеликон“ е създал за по-качествена и бърза работа с книгите.  Третият кръг представляваше разговор на книжаря с представители на ръководството на фирмата, методист и управител, в който те да могат да представят визия и новаторство по отношение на маркетинговото представяне на „Хеликон“.

Какви умения притежава успешният книжар? Какво трябва да знае, за да бъде максимално полезен на клиентите?

–      Едно от основните неща е голяма компетентност – широки познания за книги и автори. Книжарят трябва да следи случващото се на пазара и литературния живот у нас и по света. Трябва да е много гъвкав и мотивиран, да е отворен към новостите и предизвикателствата в бранша. Успешният книжар трябва да е много близко до клиента, за да е максимално адекватен към все по-високите изисквания на хората, които влизат в книжарницата.  Успешният книжар просто обича работата си.

 Доверяват ли се клиентите на препоръките на книжарите?

–      Да. „Хеликон“ е компания, която постоянно работи за повишаването на квалификацията на кадрите си и следва политика на изграждане на доверие, на широк кръг лоялни клиенти. Основният ни стремеж е да бъдем максимално честни с тях. Така че, веднъж доверили ни се, хората да се връщат при нас. За толкова години във фирмата вече виждам, че оформяме вкусовете и предпочитанията на цели поколения от клиенти и дори на техните деца.

 В днешно време книжарниците като тези на „Хеликон” са безбрежен Космос. Като дългогодишен книжар как успявате да сте „в час” с всички автори и книги, които непрекъснато излизат?

–      Това е въпрос на ежедневно трениране на мисълта и паметта, на постоянно учене. За да съм в час, полагам много усилия да уча от всичко – от книгите, от клиентите ни. Хората, които идват при нас, са много интелигентни и получаваме много информация за книги и автори директно от тях. Освен всичко друго ползваме много вътрешни канали за споделяне на впечатления и знания между всички книжари във веригата, които стават все по-добри.

 Каква е матрицата на съвременната книжарница? Кои са тайните, които се крият зад подредбата на книгите?

–      Подредбата на книгите се диктува от пазара. Не трябва да се изпуска гребена на вълната. Но това, което прави „Хеликон“ успешна верига, е голямото многообразие на заглавия от всички области. Стараем се да подреждаме обектите си така, че не само клиентът да намери книгата, но и книгата да намери клиента.

 Кое е от значение за успешната продажба на една нова книга?

–       Много са факторите, които правят една книга успешна – трудът  на автора и на издателя, например. Немаловажна е и работата вътре в книжарницата – как ще бъде представена книгата, как ще бъдат информирани книжарите за нея, за да предадат основните й качества на клиента. Важно е и как ще бъде изложена книгата вътре в книжарницата.

 Можете ли да очертаете профила на днешния четящ човек? Какво търсят хората от различни възрасти или това деление не е най-подходящото?

–      Да, има възрастово разграничение. Децата все още се радват на приказки с картинки. Все по-силно се налага групата на четящите тийнейджъри – те имат собствени кръгове и своя предпочитана литература. Неслучайно Джон Грийн и Рик Риърдън днес са сред най-продаваните автори. Тийнейджърите се интересуват от тези книги и издателства като „Егмонт“ и „Ентусаст“ например имат много успешни поредици за тях. Затова от няколко месеца в „Хеликон“ имаме и отделна класация за предпочитаните от тийнейджърите най-продавани заглавия. Удоволствието на това да работиш в книжарници „Хеликон“, е, че има много четящи хора, които харесват и избират различни типове литература. Неслучайно в класациите ни за най-продавани книги влизат издания от всички раздели – и здравни, и приложна психология, и тайни и загадки, наред с хитовете от художествена литература. Радостно е, че една голяма група – между 20- и 40-годишни клиенти,  избира много стойностна литература – всякаква класика. Показателно за това са поредиците на „Фама“, които са много популярни. По-възрастните се интересуват от история, документалистика, здравна литература. Предприемчивите млади хора могат да намерят специализирани издания на теми като графичен дизайн, изкуство, архитектура, техника, наука.

 Какво сочат наблюденията Ви – по-четящи ли стават хората или обратното?

–      Въпреки кризата и цялостното икономическо състояние, мога да кажа, че не сме загубили приятелите на „Хеликон“, които си остават четящи.

 Вие лично какво предпочитате да четете?

–      Естеството на работата ми налага да чета книги от всички раздели, за да съм в крак. Но любима литература ми е съвременната европейска проза, както и заглавията от бизнес отдела.

 Свързани заглавия

Дияна Танева е победител в конкурса „Старши книжар” на „Хеликон”

Интервюто взе Румен Василев

 

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …