Начало / Свят / Индийският писател Кушвант Сингх почина на 99

Индийският писател Кушвант Сингх почина на 99

Почина индийският писател Кушвант Сингх, съобщи „Гардиън“. Той напусна този свят на 99-годишна възраст. Причина за смъртта му са проблеми с дишането, твърди неговият син Рахул Сингх. Сингх беше един от най-значимите индийски писатели през последните 50 години. Много известни личности в Индия посетиха дома му, за да отдадат почит, включително други писатели и състезатели по крикет.

Кушвант Сингх е роден през 1915 г. в днешен Пакистан, тогава част от Британската империя. Неговият прякор беше Крал Лир. Автор е на над 100 книги, както и много статии във вестниците. Първите му произведения скандализират Индия заради подробно описаните сексуални сцени в тях. Най-известната му творба е историческият роман „Train to Pakistan“, посветен на събитията от 1947 г., довели до независимостта на Индия и Пакистан.

Сингх става писател сравнително късно. Преди да се захване с писане, той практикува право и се занимава с журналистика. Неговият син Рахул казва, че баща му е бил запален читател до последния си дъх:

„Имаше проблеми с дишането. Не беше много зле през последните дни – едва скоро спря да пише. Продължаваше да чете вестници и книги, умът му беше буден и той живееше пълноценно до последно“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230517-WA0006

1 юни в детска стая „Хеликон“

И да не ни се вярва, юни месец дойде, по-точно втурна се презглава, както само децата …