Начало / Свят / Анонимен купувач даде 11 хил. паунда за писмото на Луис Карол, в което се оплаква от славата

Анонимен купувач даде 11 хил. паунда за писмото на Луис Карол, в което се оплаква от славата

Писмото на  Луис Карол, в което се оплаква от славата, е продадено за повече от 11 хил. паунда на търг от аукционна къща „Бонхам“, съобщи Би Би Си. Очакваната цена беше около 4 хил. паунда. Купувачът остава анонимен.

Писмото е адресирано до г-жа Саймъндс – негова приятелка, и е с дата 9 ноември 1891 г. Тогава вече Луис Карол е публикувал „Алиса в Страната на чудесата” и „Алиса в Огледалния свят” и те имат изключителен успех.

Подписано от Чарлс Доджсън, в него той казва, че не понася начина, по който хората се вглеждат в него и го третират като „лъв“.
Карол е много срамежлив и пише, че въпреки, че е осъзнал, че на много хора им харесва да гледат на тях като на известни личности, „не всички сме замесени от едно и също тесто и нашите интереси и предпочитания са различни“.

„Цялата тази публичност води до това непознати да чуват истинското ми име във връзка с книгите, да ме сочат, да се взират в мен, да ме третират като животно. Мразя това толкова силно, че понякога почти ми се иска да не бях написал нито една книга”. Авторът допълва, че има хора, които обичат да бъдат забелязвани и не го разбират, но „ние всички не сме направени по един модел и нещата, които харесваме и не харесваме са много различни”, пише Карол.

Писмото е било продадено като част от продажба на книги, ръкописи, карти и фотографии, сред които са първо издание на „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин и на „Повест за два града“ на Дикенс. Заедно с него са били продадени и две фотографии, правени от Карол. Едната е на младо момиче на крайбрежието, продадена за над 5 хил. паунда, а другата – негов портрет на тригодишно момиче, седнало на диван, е продадена за близо 3 хил. паунда.

Карол е лектор и преподавател по математика в християнската църква в Оксфорд и първоначално пише „Алиса в страната на чудесата“ като личен подарък за едно 12-годишно момиче на име Алис Лидел през 1864 г. Историята за пътешествието на Алис във фантастичния свят му хрумва по време на разходка с лодка в града с истинската Алис и нейното семейство през 1862 г.  Техните взаимоотношения са драматизирани от американския автор Джон Логан в пиесата „Питър и Алис“ с участието на Джуди Денч.

Свързани заглавия
Луис Карол мразел славата, разкрива писмо

Книги от Луис Карол тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232808_b

Вълшебникът на илюстрациите Чарлз Сантор с поредна книжка за деца

Поредната книжка за деца след „Плюшеното зайче“ и „Нощта преди Коледа“ с прекрасни илюстрации на …