Начало / Любопитно / Човекът е човек, когато е на път (5 топ книги за пътешествия)

Човекът е човек, когато е на път (5 топ книги за пътешествия)

Броени дни остават до настъпването на пролетното равноденствие. Въпреки че баба Марта винаги може да ни изненада, дрянът вече цъфти, а и не само той. И ако искаме да се избегнем пролетната умора, е време да планираме пътуванията си или поне да помечтаем. Предлагаме ви няколко книги, които ще ви гарантират много повече информация от туристическите сайтове и Уикипедия, и най-вече ще ви осигурят много положителни емоции.

„География на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света” на американския журналист Ерик Уайнър е бестселър в истинския смисъл на думата.  Още след публикуването й на български през 2012 г. тя се настани в топ 10 на най-търсените книги и много рядко отсъства оттам. Авторът, базирайки се на собствения си опит и наблюдения в страните, където е живял и работил, показва къде се живее най-щастливо.  „Използвайки за мои водачи древните и съвременните философи, аз пътувах по най-щастливите места по света, исках да видя какво може да научим от тях. Стигам до места като Швейцария – най-високото ниво на скуката, минавам през затрупания с пари Катар, Индия, където западняците задоволяват глада си за гурута, Тайланд, където да не мислиш е част от живота, и стигам до космополитния Лондон. „География на блаженството” не е типична книга за пътуване. Макар да минавам хиляди километри, аз търся не просто местата, а идеите. Търся отговори на вечните въпроси: Каква е есенцията на добрия живот? Защо на някои места хората са по-щастливи от на други? Как ни оформя средата? Защо авиолиниите не могат да сервират добри ястия?”, споделя Уайнър.

„Родени да тичат през каньоните на Мексико” от  Кристофър МакДугъл. Може ли щастието да е в краката ни? Може, но при едно условие – да се доверим на бившия кореспондент от Асошиейтед Прес. Преди това обаче самият той размишлявал над дилемата: „Защо ме боли кракът?”. Така открил племето, от което излизат най-добрите бегачи на света – индианците от тараумара. От векове те практикували техники, които им позволявали да пробягват по няколкостотин мили без почивка и да надбягат всеки, било то елен или олимпийски маратонец, като в същото време изпитват удоволствие от всяка крачка. Така се ражда книгата „Родени да тичат”, която не само занимава ума, но и вдъхновява тялото, помага да се осъзнае, че щастието буквално е в краката ни и че всички ние сме родени да тичаме. Днес Кристофър МакДугъл е редактор в списание “Менс Хелт” и тича, за да бъде щастлив.

„В Сибир” от Колин Таброн. „Величествена творба… С нея Таброн е на върха на своя забележителен талант. Всяка страница предлага описания, които са толкова непосредствени, че за миг пренасят читателя в ледените полета” .Това е оценката на Едуард Мариот от „Ивнинг Стандард” . Може ли й да се доверим? Да, защото роденият в Лондон през 1939 г. Колин Таброн е в топ 50 на авторитетния „Тайм” в класацията, определяща най-великите британски писатели след войните. Книгите му са преведени на повече от двайсет езика, а от 2010 г. е и президент на Кралското литературно дружество. „Сибир изпълва една дванадесета част от земната твърд на цялата планета и все пак това е единствената следа, която несъмнено оставя в съзнанието. Гола красота – и неизличим страх“, разкрива Таброн.

„Около света за 80 дни” от Майкъл Палин.  Удоволствието от пътешествието е гарантирано, още повече, че е с Палин от легендарната комедийна група „Монти Пайтън“.  В тази книга британският комедиант и писател описва знаменателното си пътешествие, състояло се в края на 80-те години и следващо стъпките на героя от едноименната книга на Жул Верн. Сдобил се с еквивалент на пътната чанта на Филиъс Фог, Палин тръгва на път с малък екип от Би Би Си,натоварен с уокмен, арабски разговорник, надуваем глобус, пакет силни ментови бонбони и два-три чифта дрехи …  Невероятно пътуване, изпъстрено с много емоции и пристъпи на еуфория от пристигането на всяко едно ново място, а те са доста. С влак, на борда на луксозен кораб или на миниатюрна моторна лодка, кръстосваща морета и океани, Майкъл Палин има по-малко от три месеца да се върне там, откъдето е тръгнал, но през задната врата. Майкъл Палин като екскурзовод на света – доверете му се!

„По поречието на Амазонка” от Ед Стафърд. Голяма част от съвременните успешни автори се обединяват около мнението, че в една книга най-важно е историята, която се разказва в нея. Англичанинът Ед Стафърд е потвърждение на това правило – решава сам да измине пътя от устието на величествената Амазонка до нейния извор. Това са повече от 6 хил. километра в територии, в които думи като демокрация, закон, ред не съществуват.
„Когато в управителния съвет на фонда „Трансглоуб експедишън” (ФТЕ) чухме за пръв път идеята на Ед Стафърд да извърви цялата дължина на река Амазонка, се допитахме до изтъкнати авторитети в областта. Отговорът гласеше „невъзможно”, споделят искрено работодателите на Стафърд. На 9 август 2010 г., след две години и половина бродене с риск за живота си из джунглите Южна Америка, той докладва, че е успял. Провъзгласен е същата година за пътешественик на годината от National Geographic, а през март 2011 г. и за Европейски пътешественик на годината.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …