Начало / България / Всички рисунки на Пенко Гелев за книгата „Приказка за вълшебната флейта“ ще бъдат подредени в изложба

Всички рисунки на Пенко Гелев за книгата „Приказка за вълшебната флейта“ ще бъдат подредени в изложба

Фантастичните герои от света на художника Пенко Гелев  ще гостуват в Националния музей на българското изобразително изкуство, съобщи издателство „Ентусиаст”. В деня на пролетното равноденствие – 21 март (петък) от 18 ч ще бъде открита изложбата „Приказният свят на вълшебната флейта в илюстрациите на Пенко Гелев“ е ще отворена до 22 април.

Изборът на датата не е случаен. На 21 март започва разказът в книгата „Приказка за вълшебната флейта“, както и в либретото на едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт. С началото на пролетта природата се възражда отново за живот и нощта отстъпва пред деня. Тези жизнеутвърждаващи метаморфози са същността в историята за Тамино и Памина. Те са изворът на вдъхновение за автора на илюстрациите към книгата, посветена на Моцартовия шедьовър.

Националният музей на българското изобразително изкуство, фондация „Културни перспективи“ и издателство „Ентусиаст“ реализират изложба, в която са включени 150 подготвителни рисунки, ескизи и илюстрации на Пенко Гелев за книгата „Приказка за вълшебната флейта“. Съвместният мултимедиен проект на фондацията и издателството излезе през есента на миналата година.

 Пенко Гелев е роден през 1968 г. в Асеновград. Той е издател и главен редактор на комикс списание „Рикс“, автор на сценарии и продуцент на игрални филми („Магьосници“, „Колобър“, „Жълто куче“), както и на телевизионни образователни предавания („Приказки за физиката“, „Приказки за астрономията“, „Добър ден, господин Жасмин“). Автор е на 22 комикс книги за британското издателство The Salariya Book House (2006–2012). Пенко Гелев е част от групата „Проектът „Дъга“, с която през 2012 г. издават комикс албум „Над дъгата“, последван от едноименната изложба. През 2013 г. илюстрира книгата „Приказка за вълшебната флейта“. Още преди публикуването ѝ, по време на годишното издание на COW INTERNATIONAL DESIGN FESTIVAL за 2013 г., авторитетно жури от цял свят отрежда награда на Пенко Гелев за илюстрациите към изданието.

В рамките на изложбата ще се проведат творчески работилници, водени от Пенко Гелев, на които децата ще имат възможност да надникнат в творческата вселена на един художник и сами да създадат своя собствена приказка. Срещите на тема „Фантастични светове – рисуване на същества и герои“ ще се проведат на 22 и 29 март, както и на 5, 12 и 19 април от 12,00 ч. в залите на Националният музей на българското изобразително изкуство и са отворени за всички желаещи.

През 2013 г. на годишните награди на асоциация „Българска книга“ „Златен лъв“, в рамките на Софийския международен панаир на книгата, „Приказка за вълшебната флейта“ е отличена с две грамоти: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“.

 „Не знам дали е възможно да запазиш детето в себе си, но според мен е важно да помниш как си се е чувствал когато си бил дете“, споделя Пенко Гелев.

„Приказка за вълшебната флейта“  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …