На фокус
Начало / България / Музей на комикса ще бъде открит в Русе

Музей на комикса ще бъде открит в Русе

През април в Русе ще бъде открит първият музей на комикса в България, съобщи БГНЕС. В него ще бъдат подредени над 12 000 заглавия. Сбирката е собственост на русенеца Стоян Стоянов, който е известен в града като първия директор на детска градина и активен член на дружество „Традиция“. Музеят ще се помещава в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която е приела на драго сърце партньорството.

Страстта на Стоян Стоянов към комиксите се появява още в детските му години, когато започва да събира емблематичните за 80-те години списания „Дъга“ и „Чуден свят“, заедно с чуждестранните „Пиф“ и „Рахан“. В продължение на 30 години той издирва редки издания, с които да обогати колекцията си. Най-старият хартиен екземпляр е от 1925 г. – „Детски вестник“, който всъщност е първото българско издание, събрало разкази в картини.

„Тук са първите комикси за Хитър Петър, рисувани от наши художници, сред които Вадим Лазаркевич. За съжаление този вестник просъществува само 2 години, но то дава началото на т.нар. златен век на българския комикс, когато в края на 30-те и началото на 40-те години на миналия век започват да излизат паралелно от 4 до 6 комиксови вестника с цветен печат. Художниците рисуват комикса в чернобял вариант, дава се в печатницата, отпечатва се в синьобял вариант, тази синушка се дава на художниците за нанасяне на цветовете и вече се правят филмите за самото наслагване на цветовете, като черният цвят се печата последен“, разказва Стоянов.

В комиксите има много български сюжети, предимно за Първата и Втората българска държава. Специално издание пък е посветено на Капитан Петко войвода по повестта на Николай Хайтов.Интересното е, че този комикс излиза на 28 страници в списание „Родолюбие“ – издание за българите в чужбина през 1985-1986 г.

В колекцията има още нещо уникално – един проект за заглавие на списание, нарисуван върху т.нар.синушки. Това са картинките на комиксите с работен син цвят, част от технологията за отпечатването им.

 

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …