На фокус
Начало / България / Музей на комикса ще бъде открит в Русе

Музей на комикса ще бъде открит в Русе

През април в Русе ще бъде открит първият музей на комикса в България, съобщи БГНЕС. В него ще бъдат подредени над 12 000 заглавия. Сбирката е собственост на русенеца Стоян Стоянов, който е известен в града като първия директор на детска градина и активен член на дружество „Традиция“. Музеят ще се помещава в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която е приела на драго сърце партньорството.

Страстта на Стоян Стоянов към комиксите се появява още в детските му години, когато започва да събира емблематичните за 80-те години списания „Дъга“ и „Чуден свят“, заедно с чуждестранните „Пиф“ и „Рахан“. В продължение на 30 години той издирва редки издания, с които да обогати колекцията си. Най-старият хартиен екземпляр е от 1925 г. – „Детски вестник“, който всъщност е първото българско издание, събрало разкази в картини.

„Тук са първите комикси за Хитър Петър, рисувани от наши художници, сред които Вадим Лазаркевич. За съжаление този вестник просъществува само 2 години, но то дава началото на т.нар. златен век на българския комикс, когато в края на 30-те и началото на 40-те години на миналия век започват да излизат паралелно от 4 до 6 комиксови вестника с цветен печат. Художниците рисуват комикса в чернобял вариант, дава се в печатницата, отпечатва се в синьобял вариант, тази синушка се дава на художниците за нанасяне на цветовете и вече се правят филмите за самото наслагване на цветовете, като черният цвят се печата последен“, разказва Стоянов.

В комиксите има много български сюжети, предимно за Първата и Втората българска държава. Специално издание пък е посветено на Капитан Петко войвода по повестта на Николай Хайтов.Интересното е, че този комикс излиза на 28 страници в списание „Родолюбие“ – издание за българите в чужбина през 1985-1986 г.

В колекцията има още нещо уникално – един проект за заглавие на списание, нарисуван върху т.нар.синушки. Това са картинките на комиксите с работен син цвят, част от технологията за отпечатването им.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …