Начало / България / Светия синод организира национален детски конкурс „Възкресение Христово – 2014“

Светия синод организира национален детски конкурс „Възкресение Христово – 2014“

Патриарх Неофит ще награди най-добрите ученици – художници, поети, белетристи и фотографи, отличили се в националния конкурс „Възкресение Христово – 2014“, съобщиха от Синодалната палата за БГНЕС. Конкурсът се организира за пръв път по решение на Светия синод и с благословението на светейшия, но ще стане традиционен.

В първото му издание могат да се включат деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-и клас. Творбите трябва да са посветени на православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха. Разделите са изобразително изкуство, литература (поезия и проза) и фотография. В журитата по раздели освен духовници са и университетски преподаватели, като доц. Татяна Борисова от Софийския университет и доц. Йордан Йорданов от Великотърновския университет.

Награждаването ще е на 27 април – Томина неделя, в храма „Св. София“ в столицата след Светата литургия. Най-добрите творби ще бъдат експонирани в изложба, а отличените стихове и разкази прочетени в храма.

Крайният срок за изпращане на конкурсните творби е 5 април 2014 г., като ще важи датата на пощенското клеймо. Адресът, на който трябва да бъдат изпратени, е: ул. „Оборище“ №4, СОФИЯ, п. код 1000, Свети синод на БПЦ – БП, Културно-просветен отдел за националния конкурс „Възкресение Христово“ – до Пенка Христова. Email: skpotdel@bg-patriarshia.bg (само за литературните творби). В десния ъгъл на гърба на творбата трябва да бъде написано четливо заглавието на творбата, трите имена на автора, възраст, група/клас, град/село, област, училище, енорийско училище/клуб, адрес и телефон за връзка с участника или неговия родител, името на преподавателя/ ръководителя и негов телефон за връзка.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …