Начало / България / Емил Андреев представя „План D“ на Симон Урбан

Емил Андреев представя „План D“ на Симон Урбан

„План D“  на Симон Урбан ще има премиера на 19 март, сряда, в столичната книжарница „Хеликон-България“ от 18,30 ч, съобщи издателство „Атлантис-КЛ“.  Книгата от поредицата „Вълшебната планина” ще бъде представена от писателя Емил Андреев и преводача Любомир Илиев.

Симон Урбан разказва увлекателно, остроумно и с хаплива ирония за политическата и човешката измяна, за напразното търсене на истината и любовта. Но „План D“ далеч не е само немско-немски трилър, защото хвърля светлина върху някои от най-големите заблуди в Европа през миналото столетие, които съществуват и до ден-днешен.

„План D изумява със своето богатство от гениални хрумвания и неминуемо възхищава читателя. Макар на пръв поглед да е обемист, в романа на Урбан няма нито един излишен грам. Истинска радост доставя срещата с този нов автор, надарен с толкова много фантазия“, написа авторитетният „Ди Цайт“.

Симон Урбан (род. 1975 г. в Хаген) следва германистика в Мюнстер и художествено писане в Германския литературен институт в Лайпциг. Името му нашумява първо в бранша на рекламата, където се отличава със запомнящи се постижения, донесли му множество награди. “План D” е дебютният му роман.

Любомир Илиев е eдин от най-изтъкнатите български преводачи. Четирикратен носител е на Годишната награда на Съюза на преводачите в България, двукратен – на Националната награда за превод „Христо Г. Данов”, а през 2012 г. бе удостоен и с Австрийската държавна награда за литературен превод. Списъкът на преведените от него творби е внушителен и респектира със сложността на текстовете, разнообразието на жанровете и художествените форми. С преводите си той изкачва връх след връх: Гьотевият “Фауст”, “Човекът без качества” на  Роберт Музил, “Корабът на глупците” на Себастиян Брант, “Смъртта на Вергилий”  и „Сомнамбулите” на Херман Брох, книги от нобеловите лауреати Херман Хесе, Хайнрих Бьол и Гюнтер Грас, от класици като Шилер, Лесинг, Айхендорф, Новалис, както и творби на по-съвременни автори като Бернхард Шлинк, Ханс-Улрих Трайхел, Уве Тим, Мартин Зутер, Даниел Келман, Уве Телкамп, Сибиле Левичаров и др.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …