На фокус
Начало / Интервюта / Анди Андрюс: „Проницателят се завръща“ е книга, с която читателите ще се забавляват, но ще получат важни уроци

Анди Андрюс: „Проницателят се завръща“ е книга, с която читателите ще се забавляват, но ще получат важни уроци

Анди Андрюс е роден през 1959 г. Той е един от най-известните американски автори на книги за самопомощ. Написал е над 20 творби, от които са продадени повече от 3,5 милиона копия в цял свят. Произведенията му са преведени на 20 езика. Сред най-известните му книги са Проницателят“ „Съюзници” и „Съкровищата на пътешественика”. До края на март на българския книжен пазар ще излезе и „Проницателят се завръща“. Представяме ви интервю на Андрюс  пред michaelhyatt.com, в което той говори за новата си творба.

–––––––-

Голяма част в „Проницателят се завръща“ засяга промяната на културите – в обществото, бизнеса, семейството и т.н. Как лидерите могат да изградят една общност от победители?

– Да, тази дума „култура“ е една от първите, които всеки екип на компания споменава, когато започнем да работим заедно. Всяка фирма се вълнува от своята култура и накъде се насочва тя. Интересното е, че тези компании не осъзнават, че вече имат култура. Всеки екип има такава. Всеки град, семейство, организация. Тя се създава съзнателно или не. Ние, като родители, казваме на децата си да правят правилен избор, днес и в бъдеще. Това е малко, като да им казваме да хвърлят зар и винаги на 6. Не бива да се очаква от едно дете да взима правилното решение, без да знае как се взимат решенията. За да се изгради общност от победители, трябва да се посвети време на оформяне на начина на мислене. Всички избори и решения са резултат на начина на мислене, както казва Джоунс (главния герой – бел. ред.).

 

Харесва ми аналогията със семейството. Има много неща, които родителите могат да научат от книгата. Кои са най-важните неща, които родителите трябва да знаят за отглеждането на деца?

– Интересно е как родителите, години наред, казват, че искат най-доброто за децата си, но рядко някой се замисля и идентифицира какво точно се има предвид под „най-доброто“. В книгата Джоунс събира една група и ги кара да дефинират 21 специфични резултати, които искат да видят постигнати от своите деца. Много малко хора са способни да дефинират какво точно изискват и са наясно с начина, по който условията да се изпълнят. Важно е да бъдеш родител според принципите.

 

Как ставаш родител според принципите?

– Както има принципи в науката и в света, които работят винаги. Например, гравитацията е съществувала много преди ябълката да падне на главата на Нютон. По същия начин има и принципи в това да бъдеш родител, които са винаги валидни. Но всеки предава единствено принципите, които познава. Как се откриват точните принципи? Точно това се опитах да открия през последните години. „Проницателят се завръща“ е резултата. Ще се изненадате. Нашето общество има уникалната способност логически да стига до грешни изводи.

 

Джоунс е страхотен герой, любимец на много читатели. Как всеки може да открие своя Джоунс?

– Има 2 неща, които можеш да направиш, за да откриеш своя Джоунс. Първото е отворен начин на мислене. Трябва да приемеш, че много от нещата, които знаеш, е възможно да са грешни. Сляпо да вярваш, че винаги си прав, е грешно. Второто е да бъдеш на щрек. Да наблюдаваш успешните хора и да следваш примера им. Но се опитвай да действаш едновременно индивидуално за себе си, а не да очакваш те да водят. Напротив – бъди този, който води другите.

 

Тази книга е много приложима в реалния живот. Защо избрахте да я напишете в художествена форма?

– Защото не съм от умните писатели – те са тези, които пишат нехудожествените книги, хаха! Всъщност, обичам историите. Когато предаваш послание през призмата на интересна история, тогава то много лесно достига до своя получател. „Проницателят се завръща“ е книга, с която читателите ще се забавляват, ще бързат към всяка следваща страница, но и ще ги научи на важни уроци, които ще останат с тях завинаги.

Свързани заглавия

Анди Андрюс: Искам да променям живота на хората към добро

Книги на Анди Андрюс тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

961032403_0_121_1505_968_1920x0_80_0_0_2d95115b4015aa00c2da7a562a1b8bfb

Лев Толстой: Има нещо в смирението, което странно възвишава сърцето

195 години от рождението му ще отбележим през 2023-а Авторът на „Война и мир“ впечатлява …