Начало / Свят / Севернокорейски диктатори се оказаха детски писатели

Севернокорейски диктатори се оказаха детски писатели

Нищо не може да изненада, когато става въпрос за севернокорейските диктатори. Оказа се, че върховните лидери на страната Ким Чен Ир и Ким Ир Сен са детски автори, съобщи „Гардиън“. Това твърди пред британското издание доктор Кристофър Ричардсън от университета в Сидни, Австралия.

Ким Чен Ир е авторът на детската творба „Boys Wipe Out Bandits“. Произведението е публикувано през 1989 г. Повествованието разказва за незащитено селище, чиито жители трябва да се отбраняват срещу „чудовищни създания“. Според Ричардсън това е метафора за Северна Корея и останалия свят. Книгата е „ода за отмъщението, насилието и триумфа на колектива над индивидуализма“, според австралийския учен. Краят на историята показва как с общиусилия, главните герои, които са деца, убиват потисниците по особено жесток начин.

Ким Ир Сен е написал пък „The Butterfly and The Cock“. Смята се, че книгата, предназначена за деца, е излязла на книжния пазар в края на 60-те или началото на 70-те години на ХХ век. Творбата има телевизионна адаптация, епизоди от която могат да се видят, качени във видео търсачката „YouTube“. Разказва се за насекомо, което репресира останалите насекоми. Мнението на Ричардсън е, че потисникът всъщност е САЩ.

Все пак Ричардсън изразява съмнение, че книгите са написани лично от севернокорейските диктатори. В страната е практика да се използват писатели в сянка, които да слушат идеите на лидерите, след което да ги пишат по метафоричен начин в книги.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …