Начало / Свят / Сорос в новата си книга: Германия да напусне еврозоната

Сорос в новата си книга: Германия да напусне еврозоната

„В Европейския съюз се създават и усилват толкова големи финансово-икономически дисбаланси, че ЕС може и да не устои на рисковете и това да доведе до пълното му разпадане”, заяви Джордж Сорос – един от най-богатите хора в света, при представянето на новата си книга „The Tragedy of the European Union: Disintegration or Revival?” В Лондон.

Тя представлява статии и интервюта, написани от него през последните години, уточнява БГНЕС позовавайки се на ИТАР-ТАСС. „Главният проблем на еврозоната и ЕС се състои в пропастта между страните –кредитори и страните – длъжници, която продължава да се разширява“, подчертава Сорос. Според него Евросъюзът е изправен пред продължителна стагнация, която усилва дисбаланса и ЕС може и да не устои на кризата.

Според него най-добрият вариант за излизане от ситуацията е Германия да напусне еврозоната. „В момента Германия прави и немислимото, за да спаси еврото. Проблемът в еврозоната е, че сега Германия изпълнява само минимално необходимите мерки за поддържане на еврото. Междувременно разликата в основните показатели като излишък и дефицит по текущите сметки на страните в еврозоната продължава да расте. Според финансиста финансовата криза на ЕС се е превърнала в политическа, което се изразява в две неща – трудностите с еврото и проблема в отношенията между Великобритания и ЕС.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Йордан Славейков: „Празнично семейство“ ще засити читатели, на които не им е по вкуса захаросаната любов

Талантливият режисьор и писател ни разказва за новата си книга Йордан Славейков вече направи силен …