Начало / България / Разговор върху „Караниците около четенето“ в СУ

Разговор върху „Караниците около четенето“ в СУ

Софийският литературоведски семинар и Културният център на СУ организират разговор на тема „Четенето в епохата на медии, компютри и Интернет II: 15 години по-късно“. Дискусията ще се състои утре, 13 март, от 19 ч в Нова конферентна зала Ректорат, СУ. В нея ще вземат участие Миглена Николчина, Дарин Тенев, Мария Калинова, Боян Манчев, Еньо Стоянов.

Поводът е книгата на Александър Кьосев „Караниците около четенето“. Това е интердисциплинарна книга, която описва и коментира научните дискусии, публичните дебати и институционалните конфликти около един възлов въпрос на съвременността – съдбата на четенето и читателя. Тя проследява настоящото равнище на тази проблематика в различни национални ситуации и различни научни полета – литературна наука, културни изследвания, социология, история на книгата, психология, когнитивистика. Разнообразните подходи кулминират в няколко важни питания: какво точно е четенето; как не само да научим, но и да мотивираме децата да четат; какви са политиките на четенето; и какво точно трябва да разбираме под „грамотност“ и „читателска компетентност“. В последната глава те са разгледани на фона на глобализацията, новите медии и дигиталната революция, които променят основните културни, образователни и технологични условия на читателския акт – а с това и самия него.

През призмата на този проблем „Караниците около четенето“ разказва за историята на хуманитарните и социалните науки от края на XXвек до днес: за техните неравни противоборства с „точното знание” и за произтичащите от това конфликти за авторитет и власт в образователните политики, научните институти и университетите.

Проф. Александър Кьосев е филолог, преподавател и бивш ръководител на катедра „Теория и история на културата“ в Софийския университет, професор по европейска културна история на ХІХ – ХХ век.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …