Начало / Критика / По-богатите четат повече, показва проучване във Великобритания

По-богатите четат повече, показва проучване във Великобритания

Ново проучване показа, че има голяма разлика в навиците на четене между социалните класи във Великобритания, съобщи „Гардиън”. Резултатите от проучването сочат, че заможните четат повече. В изследването, проведено от благотворителната организация „Booktrust”, са взели участие 1 500 души.

Проучването показва, че лишенията имат пряка връзка с четенето на книги. Тези, които не четат, почти винаги живеят в бедни райони, където животът е труден и не носи щастие. Най-срещаният представител на тази група е мъж, под 30 години, който няма работа, образование и не е доволен от живота си.

Голяма част от британците вярват, че телевизията и интернет съвсем ще изместят книгите в бъдеще. 18% от участниците никога не са чели печатна книга в живота си. 56% считат, че компютрите и новите технологии ще заменят напълно книгите до 20 години. Процентите скачат на 64%, ако се обособи група от тези на възраст между 18 и 30 години. 27% предпочитат интернет и социалните мрежи за забавление пред четенето. Процентът се повишава на 56%, когато става въпрос за тези между 18 и 30 години.

Почти всички от представителите на висока социална обществена класа – 85%, са на мнение, че четенето подобрява качеството им на живот. Читателите сред по-бедните също са на това мнение. Такъв отговор дават 69% от разпитаните.

Изследването показва и значителна връзка между читателските навици на родителите и техните деца. 89% от участниците, на които родители са им чели, сега четат на децата си. 72% от участниците, чиито родители не са им чели, когато те са били деца, също не четат на децата си.

От „Booktrust” изразяват притеснение, че голяма част от децата са лишавани от преимуществата, които носят книгите. На същото мнение е и Малори Блекман, детски лауреат в Обединеното кралство. Тя казва, че родителите са пряко отговорни за това да научат децата си да обичат четенето от ранна възраст. Според нея, четенето е един от начините за борба с мизерията и бедността и тази гледна точка трябва да се разпространява.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …